7 Octombrie 2019

10 motive pentru care antreprenorii romani ar trebui sa isi aduca afacerile pe bursa



Proaspat promovata la statutul de piata emergenta, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) spera ca va avea astfel inca un motiv pentru a convinge antreprenorii romani sa isi listeze afacerile. Care sunt celelalte 10 avantaje pe care oficialii BVB le pun pe masa pentru a aduce noi companii pe bursa?

“Am incercat si incercam sa eliminam orice aspecte necunoscute despre bursa pe care antreprenorii romani le au. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care acestia trebuie sa le inteleaga este ca, spre deosebire de banci, care cer garantii cand finanteaza o companie, investitorii de pe bursa nu cer acest lucru, insa au nevoie sa vada o echipa de management solida, planuri si o poveste de crestere convingatoare a companiei”, a declarat CEO-ul BVB Adrian Tanase.

Bursa a organizat joi un eveniment din seria “Made in Romania”, program care isi propune sa identifice si sa promoveze antreprenoriatul romanesc.

O evaluare corecta de piata

Obtinerea unei evaluari de piata este de interes vital pentru orice antreprenor si este cruciala in discutiile cu investitorii strategici. Studiile arata ca, atunci cand sunt comparate doua companii cu indicatori economico-financiari identici, una dintre ele fiind nelistata la bursa, iar a doua companie fiind listata, aceasta din urma va primi o evaluare mai buna cu cel putin 10% -15%.

“Evaluarea companiei este mereu un subiect important. Cand se listeaza pe bursa, proprietarii companiilor adesea considera ca afacerile lor valoreaza, sa zicem, de 10x profitul net anual. De cealalta parte, investitorii de pe bursa considera ca o evaluare corecta ar fi de 7x sau 8x, pentru a ramane si loc de crestere dupa listare. Antreprenorii trebuie sa accepte uneori un discount la listare, pentru a avea investitori, insa, intr-un scenariu normal, in cativa ani dupa listare, o companie care progreseaza ar trebui sa ajunga sa fie evaluata la de peste 10x profitul net si in orice caz mult mai bine decat o alta companie similara, dar care este nelistata”, a declarat Mihai Caruntu, senior manager corporate finance, in cadrul BRD.

Extinderea afacerii: intrarea pe noi piete si lansarea de noi produse

Unul dintre cele mai evidente motive pentru care o companie se listeaza este obtinerea finantarii necesare pentru dezvoltarea si cresterea viitoare. Atunci cand o companie vinde pe bursa un pachet nou de actiuni, banii stransi sunt investiti inapoi in companie si pot fi utilizati pentru a finanta mai departe alte proiecte de dezvoltare – noi produse, echipamente, penetrarea altor piete sau chiar achizitia competitorilor.

Finantarea proiectelor M&A

In cazul preluarilor, lipsa capitalului usor accesibil este, de obicei, unul dintre cele mai mari obstacole. Utilizarea propriilor actiuni ale unei companii este unul dintre cele mai rapide si mai ieftine moduri de a finanta noile achizitii deoarece actiunile proprii raman intotdeauna cea mai ieftina moneda de obtinut. Una din companiile listate pe Piata Principala a BVB isi extinde in mod succesiv reteaua de farmacii prin absorbtia unor unitati mai mici, ai caror proprietari, in schimbul afacerii lor, primesc actiuni ale companiei, emise de fiecare data cand are loc o fuziune.

Atragerea de noi talente si motivarea angajatilor actuali

Printr-un “stock option plan”, plan de fidelizare a angajatilor, facandu-i astfel parteneri la succesul companiei, inclusiv din punct de vedere financiar. Oferind angajatilor un pachet de actiuni, nu le oferi doar motivatia suplimentara sa munceasca (functioneaza pentru ca beneficiaza direct de performanta companiei), ci te si asiguri ca acestia raman cu tine. La sfarsitul zilei, faptul ca face parte din echipa este unul dintre factorii cheie ai fericirii angajatilor si nimic nu spune “parte din echipa” mai bine decat calitatea de actionar.

Mai multa publicitate si vizibilitate pe termen lung in mass media si catre publicul larg

Chiar si dinainte de momentul listarii, compania atrage asupra sa interesul public intr-un mod unic si in acest fel beneficiaza de marketing la un cost minim. Valoarea publicitatii gratuite facuta companiilor inaintea, in timpul si imediat dupa listare poate echivala cu zeci pana la sute de mii de euro. Ulterior compania transmite informatii catre investitori sau le genereaza in spatiul public prin participarea la diverse conferinte in calitate de companie listata. Acest lucru nu se intampla cu companiile care se finanteaza prin credit bancar.

Loialitatea fata de brand

Potrivit studiilor, exista o probabilitate de 74,4% ca actionarul tau sa devina si clientul tau. Cum ti se pare sa castigi noi clienti fara campanii scumpe de marketing? Efectul actionar-client functioneaza, de asemenea, si in sens invers, deoarece exista sansa sa transformi clientii satisfacuti in actionari, dorind sa faca parte din povestea de succes a companiei.

Imbunatatirea reputatiei si prestigiului

Companiile listate sunt considerate mai transparente, credibile si de incredere comparativ cu cele nelistate datorita cerintelor de raportare si regulilor de guvernanta corporativa pe care trebuie sa le respecte. Astfel, pot obtine un punctaj mai bun la atragerea diferitelor tipuri de grant-uri, inclusiv fonduri UE sau in participarea la licitatii publice, atat in Romania, cat si in afara tarii.

Mai multe surse de finantare

Companiile au posibilitatea de a accesa mai rapid finantare din surse diferite. Principiile de transparenta si guvernanta corporativa ajuta companiile in acest sens. In afara de acces mai usor la credite bancare, companiile prezente la bursa au oportunitatea sa gaseasca mult mai usor investitori care sa le cumpere noile actiuni/ obligatiuni atunci cand aceste companii vor sa atraga o noua runda de finantare. Listarea poate facilita si obtinerea de fonduri UE sau alte tipuri de granturi, deoarece piata a efectuat deja verificarea afacerii.

Eficienta in dezvoltarea strategiilor de afaceri

In plus fata de instrumentele competitorilor, companiile listate beneficiaza de feedback rapid din partea actionarilor si a pietei, cu privire la viitoarele strategii de afaceri. Avantajul unui dialog deschis cu partile interesate atrage beneficiile unor analize aprofundate cu privire la strategia companiei si, de asemenea, emitentii au ocazia sa profite de experienta comuna a celorlalte companii listate pe bursa.

Un management mai bun al gradului de indatorare (datorii vs. capitaluri proprii)

Unei companii listate ii este mai usor sa acceseze capitalul necesar, fara a creste gradul de indatorare, deoarece poate atrage capital prin emisiunea de actiuni noi sau obligatiuni sau poate converti o parte din datorie in actiuni (creditorii devin actionari ai companiei).



Citeste si