24 Noiembrie 2011

Templeton: Speram ca schimbarea de la OPSPI va creste viteza privatizarilor prin Bursa



Schimbarea lui Victor Cazana de la sefia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost bine intampinata de oficialii Franklin Templeton, care spera ca mutarea sa se reflecte si in viteza cu care se fac privatizarile in Romania.

Cazana a fost demis la inceputul lui noiembrie, locul acestuia fiind preluat de adjunctul sau, Florin Vladan.

"Am vazut schimbarea de la OPSPI si speram ca de-acum vom vedea o crestere a vitezei proceselor de privatizare din tara. Romgaz este in stadiul cel mai avansat de privatizare prin intermediul Bursei. Draftul de ordonanta in care se mentioneaza ca se vor lista pachete de 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica este de asemenea un semnal incurajator", a declarat Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea.

Listarea procentului de 10% din s-ar putea face prin majorari de capital. Konieczny nu a vrut sa comenteze despre posibila participare a FP la aceste majorari, mentionand doar ca situatia este in prezent analizata.

"Este o oportunitate foarte mare sa faci acum listari in Romania. Chiar in aceasta dimineata discutam cu niste investitori care vor sa construiasca o centrala hidroelectrica in Romania. Vorbim de proiecte de sute de milioane de dolari a caror finantare bineinteles ca preferabil ar fi sa se faca jumatate din credite bancare si jumatate de pe Bursa, insa pentru asta trebuie sa ai o piata care sa ofere conditii bune pentru IPO-uri. Daca convingem statul sa reformeze companiile pe care le detine, astfel incat sa devina atractive pe bursa, aceste conditii de piata se pot obtine, iar Romania nu va rata oportunitatile din prezent", mentioneaza Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Managerul Fondului Proprietatea a vorbit si despre listarea secundara a companiei pe Bursa din Varsovia. Konieczny sustine ca aceasta inca ar putea sa aiba loc in prima jumatate a anului viitor, daca obtine acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Este o teama naturala a CNVM atunci cand cea mai lichida companie vrea sa se listeze si pe alta bursa. Intelegem ca veniturile CNVM depind de lichiditatea pietei, insa o dubla-listare este realizata pentru atragerea investitorilor. In plus, in majoritatea cazurilor lichiditatea creste pe bursa unde a fost facuta listarea initiala, atunci cand se realizeaza o listare secundara", considera Greg Konieczny.



Citeste si