Antonela Badea, www.vanguard.ro


AUSTRIA [Capitalizare Bursa din Viena: 372.1 mld EUR]

Valoarea tranzactiilor la Bursa din Viena a scazut sensibil fata de saptamana trecuta, ajungand la 754 mil EUR fata de 4 mld EUR in intervalul precedent. Capitalizarea bursiera s-a diminuat pana la 370.6 mld EUR. Saptamana ce a trecut s-a caracterizat printr-o predominanta a scaderilor, indicele ATX coborand cu 1.2%. La acest nivel, cresterea de la inceputul anului curent este de 9.9%.

Top cresteri ATX: Raiffeisen Int. Bank Holding (Banci): +3.9%; A-TEC Industries (Holding industrial) : +3.4%; Vienna Airport / Flughafen Wien (servicii aeroportuare): +2.2%
Top scaderi ATX: BetandWin (pariuri sportive): -9.8%; Austrian Airlines (transport aerian): -6.9%, Mayr-Melnhof Karton (ambalaje): -3.9%

In aceasta saptamana, cele mai tranzactionate actiuni la bursa vieneza au fost cele ale companiei imobiliare Immoeast AG (AT.IEA) insa cotatia a stagnat la 10.27 EUR/actiune. Immoeast intentioneaza sa isi extinda portofoliul de real estate in Polonia investind un total de 63 mil EUR in doua noi centre de birouri din Varsovia. Grupul industrial A-TEC Industries (AT.ATEC)si-a continuat cresterea dupa ce cu o saptamana in urma au anuntat ca detin 10% din actiunile celui mai mare producator european de cupru, The Norddeutsche Affinerie Group, castigul adus de actiunile A-TEC fiind de peste 10% in ultimele doua saptamani. Cotatia preturilor la petrol a fost defavorabila companiilor aeriene, actiunile Austrian Airlines (AT.AUA), membra a Star Alliance, pierzand 6.9%. In plus, Austrian are un grad ridicat de indatorare, majoritatea aeronavelor fiind preluate in leasing, astfel ca sufera din cauza cresterii dobanzilor. In schimb, actiunile aeroportului din Viena, Flughafen Wien (AT.FLU) au adaugat 2.2% dupa ce un studiu a desemnat compania drept cel mai mare angajator din Estul Austriei, cei 68,500 de angajati ai sai generand o valoare adaugata de 4.8 mld EUR, o contributie de 2% la intreaga valoarea adaugata creata in Austria.

Cea mai buna evolutie au avut-o actiunile Raiffeisen (AT.RIBH) care au avansat cu 3.9% pe volume mari datorita asteptarilor ca banca va anunta reluarea programului de investitii in Kazahstan. La inceputul lunii, CEO Herbert Stepic a declarat cotidianului Wiener Zeitung ca Raiffeisen studiaza cinci banci din regiune, inclusiv Nurbank, a saptea banca kazaha dupa marimea activelor. Una dintre variantele de finantare a expansiunii bancii in fostele state sovietice ar putea fi si o majorare de capital. In prezent, Raiffeisen detine in Kazahstan numai o companie de leasing, dupa ce si-a vandut participatia majoritara la banca locala TuramAlem in 2006.

Compania de jocuri si pariuri online BWIN Interactive Entertainment AG (AT.BWIN) analizeaza in prezent posibilitatea de a solicita compensatii in valoare de cateva sute de milioane de euro de la cateva state federale din Germania, sustinand ca masurile luate de acestea pentru blocarea activitatii BWIN a deteriorat afacerile si reputatia companiei. Reactia pietei a fost negativa, perspectiva unor litigii prabusind cotatia BWIN cu peste 9% in saptamana ce s-a incheiat.

CEHIA [Capitalizare Bursa de la Praga: 62.8 mld EUR ]

Si la Bursa din Praga valoarea saptamanala a tranzactiilor s-a redus cu peste 20%, ajungad la 465.8 mil EUR in conditiile unei capitalizari totale bursiere de 62.8 mld EUR. Indicele PX a scazut usor (-0.1%) pana la 1847.6 puncte, avand un avans de 16.3% de la inceputul anului.

In saptamana care s-a incheiat, actiunile developerului Orco Property Group au inceput sa fie tranzactionate si la bursele din Varsovia si Budapesta, ele fiind anterior listate la Praga si Paris. Conform unei stiri Bloomberg, directorul Bursei de Valori din Varsovia, Ludwik Sobolevski a declarat ca este posibil ca in viitorul apropiat compania imobiliara Orco Property Group sa faca parte din indicele blue-chips al Bursei din Varsovia, WIG-20.

Top cresteri PX: Central European Media Enterprises /CETV (media): +6.7%; CEZ (electricitate): +1.3%; Orco Property Group (imobiliar): +0.5%
Top scaderi PX: Erste Bank (banci): -2.9%; Pegas Nonwovens (textile): -1.1%; Zentiva (farmaceutic): -0.5%


Compania ceha Unipetrol, cu activitati in rafinarea si comercializarea titeiului si carburantilor si detinuta de grupul polonez PKN Orlen, a declarat ca volumul vanzarilor a crescut in toate segmentele dupa dezinvestirea activitatii de petrochimie, reprezentata prin Spolana. Cresterea a fost sustinuta de bratul de retail (Benzina) care a raportat vanzari trimestriale de 595 mil EUR, in crestere cu 18.7% fata de trim.I 2006.

Unipetrol a vandut divizia de produse petrochimice Spolana catre Anwil, combinat detinut de PKN Orlen, in Octombrie 2006. Pe piata din Cehia, Unipetrol detine o cota de piata de 35% la benzina si 32% la motorina.

Conform cotidianului ceh HN, proiectul CEZ de construire a unei centrale electrice la Pocerady impreuna cu compania miniera Mostecka Uhelna (MUS), investitie estimata la 30 mld CZK devine tot mai incert. La sfarsitul lunii iunie expira optiunea de exclusivitate a CEZ pentru negocierea proiectului impreuna cu MUS iar MUS poate incepe negocieri cu competitorii CEZ (E.ON, Enel). Pana acum, nici CEZ si nici MUS nu au publicat vreun comunicat oficial privind proiectul Pocerady. Pentru MUS, colaborarea cu CEZ, unde statul ceh este actionar majoritar, s-ar putea dovedi mai avantajoasa deoarece exploatarea carbunelui este in prezent supusa unor limitari cantitative.

Grupul farmaceutic Zentiva a contractat un imprumut de 550 mil EUR de la un grup de banci condus de Citibank, creditul fiind destinat finantarii achizitiei pachetului de 75% din actiunile producatorului turc de generice Eczacibasi AS. Creditele au scadente de 3 si 5 ani si dobanzi variabile. Conform informatiilor publicate de companie, achizitia Eczacibasi se va finaliza in jurul datei de 2 iulie 2007, Zentiva detinand si o optiune de achizitionare a restului de actiuni in viitor.

UNGARIA [Capitalizare Bursa de la Budapesta: 33.5 mld EUR ]

Indicele BUX a avansat cu 3.1% saptamana trecuta, consemnand o apreciere cu peste 11% de la inceputul acestui an. Valoarea saptamanala a tranzactiilor s-a cifrat la 651 mil EUR, in crestere usoara fata de saptamana trecuta. In sedinta de vineri, valoarea a fost tripla fata de o zi obisnuita, cele mai tranzactionate fiind actiunile MOL (60% din rulajul total) si OTP Bank, indicele BUX apreciindu-se cu 3% intr-o singura zi. Cele mai bune evolutii le-au avut companiile MOL si Pannonplast, ambele anuntand debutul unor programe prin care isi vor rascumpara actiuni (share buybacks).

Top cresteri BUX: MOL Group (petrol si gaze): +4.7%; Pannonplast (materiale plastice):+4.1%; Raba Automotive Group (masini, utilaje, piese auto): +3.4%
Top scaderi BUX: Econet.hu (informatica): -3.7%; FHB Mortgage Bank (banci): -0.8%; Fotex (holding retail): -0.5%


Grupul petrolier MOL a declarat ca nu doreste sa vanda pachetul de 25% detinut la compania croata INA deoarece aceasta investtie este considerata strategica, scrie portalul portfolio.hu. Precizarea a venit pentru a dezminti un articol de presa care sustinea ca intentioneaza sa negocieze vanzarea acestui pachet. Saptamanalul croat Nacional a relatat despre efectele pe care le are asupra MOL faptul ca guvernul croat impune INA pastrarea unor preturi reduse la carburanti, speculand asupra unor posibile negocieri intre MOL si Gazprom Neft privind o eventuala tranzactie.

Presa a legat acceste aspecte de vizita pe care presedintele rus Vladimir Putin a facut-o la Zagreb, pe 24 iunie cu ocazia unei conferinte pe teme energetice si care ar putea da ocazia unei abordari la nivel politic a acestei chestiuni.Recent, MOL a decis sa aloce 10 mld HUF pentru dezvoltarea de noi proiecte si incepera unor noi explorari, pentru a contrabalansa scaderea productiei din campurile mature. Ca urmare a acestor investitii, rezervele de petrol si gaze sunt asteptate sa se situeze la 1,1 mil tone coe (crude oil equivalent). De asemenea, datorita importantelor disponibilitati banesti care au crescut pe fondul cresterii profitului, investitiilor si amanarii unor achizitii, vineri MOL a anuntat ca a decis sa demareze un program de rascumparare a actiunilor proprii pentru optimizarea structurii de capital, acestea urmand sa devina actiuni de trezorerie (in limita a 10% din capitalul sociall). Acest anunt a impulsionat cotatiile la bursa

POLONIA Capitalizare Bursa de la Varsovia: mld EUR

Indicele WIG-20 a pierdut 2% in aceasta saptamana avansand cu 13.8% fata de inceputul anului. Valoarea tranzactiilor saptamanale la bursa poloneza a fost de 2.4 mld EUR, jumatate fata de cea inregistrata cu o saptamana in urma. Cotatiile au avut in general un trend descendent, care a fost accentual de compania miniera KGHM. Pe langa faptul ca se afla in disputa cu sindicatele care solicita majorari de salarii, industria cuprului trece printrun moment nefavorabil, caracterizat printr-o scadere a cotatiilor de saptamana trecuta si o incercare a autoritatilor chineze de a stopa influenta tarii lor asupra cererii mondiale la metalele de baza.La polul opus s-au aflat actiunile MOL care au fost influentate de cotatiile din tara de origine.

Top cresteri WIG-20: MOL Group (petrol si gaze): +5.1%; BRE Bank (banci): +1.5%; PKO Bank Polski (banci): +0.9%
Top scaderi WIG-20 : KGHM (ind.extractiva): -9.5%; Bank Zachodni WBK (banci): -4.1%, PBG (grup industrial): -4.1%.


Incepand din aceasta saptamana, cosul indicelui WIG-20 include grupul industrial PBG, in locul operatorului alternativ de telefonie fixa Netia. Grupul PBG produce echipamente si utilaje industriale si ofera servicii de inginerie civila in domeniul infrastructurii.

Intr-un scurt interviu acordat luni unui cotidian polonez, Adam Piela, CFO al producatorului de sisteme si profile de aluminiu Grupa Kety a declarat ca micsorarea taxelor vamale la nivelul Uniunii Europene va creste profitul operational al grupului cu aprox. 3 mil PLN iar profitul net cu pana la 2.5 mil PLN. Aprecierile vin dupa ce scaderea taxelor, care a intrat in vigoare din luna mai, nu a dus la o crestere artificiala de preturi la furnizori, ceea ce reprezenta un factor de risc. Conform celor precizate de Adam Piela, profitul net se va situa in jurul valorii de 100 mil PLN in 2007. In anul 2006 compania a avut o cifra de afaceri de 1.1 mld PLN (289.5 mil EUR) si un profit net de 87.8 mil PLN (23 mil EUR).„¯Capitalizare: 1.9 mld PLN (500 mil EUR); P/E:19.8 ; P/B: 2.3:

PGNiG, compania care detine monopolul gazelor naturale in Polonia, a achizitionat 15% din actiunile unui consortiu condus de Gassco, ce va construi conducta de gaz Skanled, devenind astfel al doilea mare actionar al onsortiului. Conducta va uni uneasca Norvegia, Suedia si Danemarca, conform publicatiei locale Parkiet. PGNiG va investi in acest proiect pana in 2009 circa 130 mil EUR. Constructia conductei este preconizata sa inceapa in octombrie 2009 urmand ca primele livrari de gaze sa fie efectuate pana la jumatatea anului 2011. Pentru companie si pentru statul polonez aceasta investitie contribuie la asigurarea stabilitatii livrarilor de gaze naturale concomitent cu diversificarea surselor de aprovizionare si reducerea dependentei de gazul rusesc.


Agentia de rating Fitch a reafirmat ratingul BBB- pentru grupul PKN Orlen, ratingul reflectand profilul de risc ridicat al emitentului care activeaza numai in segmentul downstream, fiind dependent in mare masura de petrolul rusesc. Cu toate acestea, perspectiva (care in prezent este negativa) ar putea fi imbunatatita la “stabila” daca se reuseste reconstructia rafinariei lituaniene mazeikiu Nafta, partial distrusa de un incendiu in 2006 iar gradul de indatorare este mentinut sub control (degradarea ratingului Fitch de la B+ la BBB- la sfarsitul anului trecut a survenit pe fondul cresterii gradului de indatorare odata cu achizitia rafinariei.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri