23 Noiembrie 2006

Ce ascund Holding-urile bulgaresti ?

La Bursa de la Sofia sunt cotate cateva companii tip holding, constituite pe o legislatie a anilor ’90 care a permis definirea unor astfel de structuri. Aceste companii au luat nastere din reorganizarea fondurilor de privatizare si pastreaza o functionare asemanatoare SIF-urilor. Ideea de holding listat la bursa este rara in aceasta parte a Europei, iar sub umbrela unor astfel de entitati se ascund detineri sau companii cu diferite grade de risc si de transparenta.
Despre holding in general se considera ca are o eficienta suboptima, din moment ce mai multe afaceri sunt comasate fara a se crea sinergii intre ele sau intre segmente ale lor. De aceea, in evaluarile facute de investitori se utilizeaza metoda « sumei business-urilor » la care apoi se aplica un discount semnificativ.

In cazul entitatilor bulgaresti tip holding, intentia acestora este de a deveni actionari majoritari in societatile in care au cele mai importante detineri din portofoliu, iar de cele mai multe ori reusesc acest lucru. Aceasta este o diferenta fata de SIF-uri, care actioneaza in mare masura ca minoritari – daca ne gandim la cele mai importante detineri ale lor din cadrul bancilor romanesti.

Intre cele mai mari holding-uri listate la Bursa din Sofia gasim Chimimport (CHIM), recent cotata printr-o oferta publica initiala si avand la acest moment o capitalizare de 450 milioane euro, apoi International Holding (IHBHL), Albena Holding (ALBHL) si Doverie Holding (DOVUHL).

Chimimport este actionarul majoritar al bancii Central Cooperative Bank, cotata la randul ei la bursa sub simbolul (BG.CCB) si avand o cota de piata de 2,5%. Holdingul mai are in portofololiu compania de asigurari « Armeec » si operatorul de transport aerian Hemus Air – al doilea dupa criteriul cotei de piata in Bulgaria. Pentru 2006 se anticipeaza un profit net consolidat al holding-ului de 19 milioane EUR.

International Holding are participatii majoritare importante in constructii navale, constructia de masini si investitii in piata imobiliara. Activele totale gestionate sunt la un nivel de 75 milioane EUR si au generat in 2005 venituri de 50 milioane EUR si un profit net de 15 milioane EUR. Investitorii nu au reactionat inca la profitabilitatea companiei afisata anul trecut, constatand ca o mare parte din profit a provenit din vanzarea unor active ; asadar, capitalizarea holding-ului se situeaza la un nivel de numai 60 milioane EUR, piata asteptand confirmari privind sustenabilitatea profiturilor.

Celelalte doua entitati mentionate atrag atentia din doua motive diferite : Albena Holding este actionar in societatea care detine statiunea de la malul Marii Negre, in timp ce Doverie – un holding financiar diversificat, a afisat anul trecut un rezultat negativ suprinzator, ceea ce a determinat o oarecare reticenta a investitorilor fata de transparenta emitentului.

Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro



Citeste si