31 Octombrie 2007

Finantarea de tip mezanin, imprumuturi+participare la capitalul social



Asa numita finantare de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Costurile asociate acestui tip de finantare constau in dobanda fixa perceputa si veniturile obtinute in urma vanzarii actiunilor detinute la compania respectiva.

Finantarea mezanin este utilizata pentru LBO-uri, achizitiile de companii, dezvoltarea firmei, finantari de tip "punte", recapitalizari si restructurari precum si pentru achizitionarea pachetelor minoritare de actiuni ale firmei.

Randamentul investitiilor mezanin se ridica la 12-17% pe toata perioada investitiei, nivel situat peste cel al bancilor (7-8%), obtinut pentru credite, dar sub randamentul obtinut de fondurile de private equity (cel putin 25%).

Finantarea de tip mezanin este un produs modern, ce va creste gradul de sofisticare a pietei financiare deoarece este dovedit faptul ca prin utilizarea mezanin-ului, se obtin randamente crescute pentru investitorii de capital. Mai mult, acest tip de finantare permite realizarea unor tranzactii de volume mai mari si poate fi folosit in situatii in care finantarea bancara nu este disponibila.



Citeste si