23 Octombrie 2019

[Infografic] Harta preturilor la carburanti in Romania. Care sunt cele mai ieftine benzinarii



Benzinariile din Bacau, Targoviste, Focsani si Calarasi sunt cele mai ieftine din Romania, luand in calcul pretul litrului de benzina standard (cifra octanica 95). Bucurestiul se incadreaza la mijlocul clasamentului, in vreme ce in vestul tarii se pot observa preturi usor peste medie.

La realizarea articolului au fost luate in calcul orasele resedinta de judet din Romania, precum si Municipiul Bucuresti. Preturile mentionate in articol sunt cele inregistrate la data de 21 octombrie 2019 – sursa date: Consiliul Concurentei.

La inceputul acestei saptamani, cel mai mic pret la benzina din Romania era de 5,39 lei/litru – cotatie intalnita la benzinarii Lukoil, Petrom si Socar din Bacau, Targoviste, Focsani si Calarasi. La polul opus, cea mai scumpa benzina din tara era vanduta in doua unitati OMV si Rompetrol din Constanta: 5,71 lei/litru.

In Bucuresti, o benzinarie Lukoil de pe Soseaua Alexandriei avea cel mai bun pret (5,44 lei/litru). De cealalta parte, titlul de "cea mai scumpa benzinarie din oras" era impartit de o benzinarie Petrom din cartierul Drumul Taberei si o benzinarie Lukoil din Berceni, ambele avand un pret de 5,51 lei/litru.

Preturile carburantilor in benzinarii difera de la o statie la alta, chiar si atunci cand ele opereaza sub acelasi brand, intrucat acestea sunt stabilite individual de administratorul fiecarei unitati.

Potrivit unei analize a Consiliului Concurentei bazata pe date la nivelul Uniunii Europene, diferentele calitative si mai ales pretul sunt factorii determinanti in functie de care soferii aleg de unde sa alimenteze.

“Raspunsul fara echivoc, rezultat din sondajele realizate la nivelul consumatorilor, a fost acela ca pretul ramane unul dintre principalii factori in decizia de alegere a carburantilor”, se mentioneaza in raportul Concurentei.

Datele mai arata ca soferii cei mai interesati de compararea preturilor la benzina sunt cei care calatoresc peste 10.000 km/an, importanta diferentelor de pret scazand proportional cu numarul de kilometri parcursi in fiecare an.



Citeste si