17 Decembrie 2010

Top Prima Pagina: Cele mai importante subiecte din ziare



Citeste care sunt cele mai importante subiecte abordate de ziare in editiile de astazi.

Adevarul

Adevarul scrie pe prima sa pagina despre cedarea fara licitatie de catre Electria unui contract de 200 milioane de euro traderului de energie Rudnap din Serbia. Aceasta miscare s-ar fi facut la presiunile lui Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Este vorba despre o cantitate de 500 MW de energie care a fost incredintata direct, fara licitatie, firmei din Serbia care are ca obiect de activitate comertul cu energie. Firma sarbeasca, ce a castigat din acest contract circa 20 de milioane de euro, este apropiata de afacerile lui Gheorghe Stefan, poreclit Pinalti, primarul din Piatra Neamt.

Curierul National

Sase ministere au primit 1,22 miliarde lei din Fondul de rezerva al Guvernului, o mare parte din suma fiind destinata platii datoriilor catre agentii economici, titreaza pe prima pagina Curierul National.

Cele sase ministere beneficiare sunt: Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Finantelor, a declarat Ioana Muntean. Aproape jumatate din suma, adica 593 milioane lei, este destinata platii arieratelor in domeniul transporturilor.


Romania Libera

Romania Libera informeaza despre mersul incet al lucrarilor pentru Autostrada Bucuresti-Ploiesti, care s-au impotmolit in conditiile in care nu mai exista fonduri pentru exproprieri.

Autostrada Bucuresti-Ploiesti (A3) nu va fi deschisa circulatiei prea curand, desi, rand pe rand, fostii ministri ai Transporturilor si guvernatii au anuntat fie inaugurarea (inca din 2009), fie deschiderea patiala a unor segmente.

Financiarul

Financiarul titreaza ca analistii se asteapta la un avans modest, penultimul ca marime din estul Europei Contractia economiei are cauze strict interne, generate de efectele negative ale politicii fiscale prociclice din ultimii ani.

Romania este singura tara membra UE din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) care va incheia anul 2010 cu o evolutie a PIB in teritoriu negativ, de -2,5%. Dintre tarile baltice, doar Letonia va inregistra contractie economica, insa mult mai mica decat in cazul nostru, de -0,9%, iar dintre aspirantele la Uniunea Europeana numai Croatia va avea scadere, -1,5%.

Gandul

Romania se confrunta cu o lipsa a personalului calificat, multe dintre marile firme preferand sa aduca forta de munca din strainatate, scrie pe prima sa pagina Gandul.

"Din pacate, Romania incepe sa nu mai aiba forta de munca bine calificata. Cei care sunt cu adevarat competitivi pleaca (peste hotare-n.red.), cei care raman aici sunt constienti ca nu sunt competitivi", a declarat pentru gandul Sorin Dimitriu, presedintele CCIB.



Citeste si