6 Octombrie 2017

Kazuo Ishiguro a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in acest an



Scriitorul britanic Kazuo Ishiguro este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura din acest an “pentru descoperirea abisului din spatele sentimentului iluzoriu de conexiune cu lumea din romanele sale de o mare forta emotionala”, a anuntat astazi Academia Suedeza.

In varsta de 64 de ani, Ishiguro s-a nascut in Japonia, dar a emigrat in Regatul Unit la varsta de cinci ani, alaturi de familia. Cel mai cunoscut roman al sau, “Ramasitele zilei” (1989) a fost ecranizat in 1993, avand in distributie actori precum Anthony Hopkins si Emma Thompson.

Cele mai intalnite teme in romanele sale, opt la numar, sunt: memotia, timpul si autoiluzia. Pe langa carti, Ishiguro a mai scris scenarii pentru filme si seriale de televiziune. Alte romane scrise de Kazuo Ishiguro sunt: “Sa nu ma parasesti”, “Pe cand eram orfani”, “Uriasul ingropat” sau “Un artist al lumii trecatoare”.

Academia Suedeza a uimit opnia publica anul trecut, cand a decis sa acorde Premiul Nobel pentru Literatura cantaretului Bob Dylan “pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel. Bob Dylan a devenit astfel primul cantaret din lume care a castigat un astfel de premiu.

Printre favoritii acestui an s-au numarat Margaret Atwood din Canada, al carei roman “"The Handmaid's Tale" a fost recent transformat intr-un serial de televiziune, precum si Haruki Murakami din Japonia si Ngugi wa Thiong'o din Kenya.



Citeste si