Te simți blocat? Ți-ai dori să dai peste un cufăr plin de idei noi? Din fericire, ai la dispoziție mai multe tehnici pentru a stimula creativitatea și soluțiile inovative. Iată câteva dintre cele mai folosite.

  1. Jocul de rol

Prin jocul de rol intri în viața altcuiva și te ocupi de scenarii reale de viață. Cu un nou rol capeți o nouă perspectivă, comunici diferit și rezolvi problemele într-un alt mod decât cel obișnuit.

Imaginează-ți un loc de muncă unde doi programatori, Alex și Vlad, au dificultăți să colaboreze. Într-un joc de rol, ambii își vor asuma rolul celuilalt pentru a înțelege provocările din perspectiva cealaltă.

Alex, în rolul lui Vlad, își poate exprima frustrarea că ideile sale nu sunt auzite, în timp ce Vlad, în rolul lui Alex, poate vorbi despre preocuparea sa legată de (aparenta) lipsă de implicare a colegului său.

Prin jocul de rol poți descoperi noi soluții pentru problemele existente într-un mod empatic și constructiv.

  1. Scrisul de mână

Scrisul de mână are mai multe beneficii pentru creier: stimulează activitatea cerebrală, contribuie la organizarea ideilor și te ajută să fii prezent. Alege din varietatea de stilouri și pune în practică exercițiile de mai jos pentru a-ți stimula creativitatea:

  • Scris liber - setează un cronometru pentru 5-10 minute și scrie fără să te oprești. Nu te preocupa de coeziunea textului sau de gramatică. Tehnica te va ajuta să treci de criticul interior și să ajungi la gândurile și ideile din subconștient;

  • Mind Mapping - începe de la o idee centrală și creează „ramuri” cu idei și gânduri conexe. Această metodă neliniară te ajută să stabilești conexiuni inedite și să generezi noi idei;

  • Jurnal de vise - ține un caiet lângă pat și notează visele. Ele pot fi o sursă importantă de inspirație, care îți oferă o perspectivă nouă sau o altă linie narativă.

  • Tehnica SCAMPER

Tehnica SCAMPER a fost creată de Alex Osborne și Bon Eberle. Este un mod inedit de a transforma ideile banale în ceva extraordinar. Tehnica presupune adăugarea de noi idei ca răspuns la o întrebare. Iată care sunt aceste întrebări:

  • S - schimbă: Ce pot înlocui pentru a aduce o schimbare sau pentru a face lucrurile mai bune?

  • C - combină: Ce idei/elemente pot fi combinate?

  • A - adaptează: Cum pot adapta acest lucru pentru a-l face să funcționeze într-un alt context?

  • M - modifică: Ce iese dacă schimb culoarea, mărimea, forma sau alte elemente?

  • P - pune în alt context: Cum poate fi aplicat sau reutilizat?

  • E - elimină: Ce se întâmplă dacă elimin anumite elemente/componente?

  • R - răstoarnă: Ce se întâmplă dacă schimb ordinea unor sarcini sau fac procesul invers?

  • Cele 6 pălării ale gândirii

Tehnica creată de Edward de Bono te ajută să gândești creativ în afara zonei de confort. Iată ce înseamnă fiecare pălărie:

  • Pălăria albă (Faptele) - constă în gândirea obiectivă și factuală, bazată pe informațiile disponibile;

  • Pălăria roșie (Emoțiile) - gândirea intuitivă sau emoțională explorează sentimentele și ideile instinctive;

  • Pălăria neagră (Gândirea critică) - implică gândirea analitică și precaută, și pune accent pe potențialele riscuri și identifică slăbiciunile;

  • Pălăria galbenă (Optimismul) - este gândirea constructivă și pozitivă, care pune accent pe beneficii, posibilități și oportunități;

  • Pălăria verde (Creativitatea) - pune accent pe gândirea creativă, inovativă, implică generarea de idei și ia în calcul alternative;

  • Pălăria albastră (Control) - implică administrarea procesului de gândire, organizarea gândurilor, rezumarea ideilor și planificarea pașilor următori.

Încearcă să „porți” câte o pălărie pe rând pentru a veni cu idei noi dintr-un alt punct de vedere. Tehnica poate fi aplicată și în echipe, unde fiecare participant va purta pălăria sa.

  1. Gândirea laterală

Gândirea laterală este o altă tehnică de generare a ideilor creative creată de Edward de Bono. Implică privirea problemei dintr-un alt unghi.

În general, rezolvăm problemele într-un mod liniar, pas cu pas. De Bono încurajează să privești situația într-un mod diferit. Astfel, te poți detașa de problemă și poți găsi o soluție creativă.

De exemplu, dacă ai un client care vinde mobilă de grădină, poți fi tentat să gândești conținut despre beneficiile acestei mobile (un lucru bun, de altfel). Gândirea laterală îți deschide noi posibilități. Mobila (de grădină) este parte a unui ecosistem mai mare a grădinii și curții. Poți crea conținut legat de amenajarea curții sau a grădinii, ce design se potrivește în grădină și multe alte subiecte legate nu neapărat direct de mobilă, însă adiacent.

Prin încorporarea acestor tehnici în rutina ta, îți poți antrena mușchii creativității pentru a privi proiectele la care lucrezi dintr-o nouă perspectivă. Iar atunci când ideile par să nu mai apară, poți oricând lua o pauză și ieși în natură. Face minuni pentru detensionare și creativitate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri