Aflat în partea de nord-est a țării, Iașiul este unul dintre marile orașe ale României, pe care îl poți străbate într-o zi, dacă te străduiești puțin. Am surprins orașul din nordul României într-o vizită scurtă și iată care sunt poveștile care se ascund în spatele zidurilor moldovenești.

Ca să fie mai ușor de parcurs cu imaginația, vom împărți Iașiul în trei străzi principale, străzi care păstrează istoria și pe care veți găsi cele mai importante clădiri din vremea domnitorilor.

  • Strada Alexandru Lăpușneanu

Strada Alexandru Lăpușneanu datează din anii 1800, Lăpușneanu fiind cel care a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iași, dând astfel șansa celui din urmă să se dezvolte. Ei bine, această stradă reprezenta porțiunea cu ”lumea bună” a Iașiului, locul unde proprietarii de palate se întâlneau (atenție, palate, nu case).

Tot pe strada Lăpușneanu avea loc și o tradiție a pețitului, de obicei, organizată de Paște. Sărbătorile pascale erau momentul în care se formau noile perechi, iar fetele erau curtate de băieți, într-un proces destul de silențios. Mai exact, tinerele erau „alese” cu o atingere de floare pe umăr. Bineînțeles, totul se întâmpla sub organizarea atentă a mamelor.

Tradiția s-a încheiat, însă, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Strada Alexandru Lăpușneanu mai păstrează doar câteva clădiri vechi, cu arhitectura specifică perioadei domnitorilor. Odată cu sosirea comuniștilor la putere, majoritatea clădirilor au fost ”renovate” și deposedate de elementele arhitecturale distincte.

Pietonala Lăpușneanu este astăzi inclusiv strada anticarilor, fiind ”decorată” chiar și cu unul dintre primele modele de tramvaie din zonă.

Tot aici găsiți și cofetăria Tuffli, prima cofetărie a Iașiului, ridicată de doi evrei. Numele îi vine de la unul dintre cei doi fondatori, mare iubitor de frișcă. În prezent, cofetăria și-a schimbat specificul și se laudă cu produse foarte bune din ciocolată.

Continuând plimbarea noastră pe stradă, ajungem la biserica Banu, aflată lângă liceul Mihail Sadoveanu. Nu întâmplător le-am menționat împreună, mai ales că am promis că venim cu legende și povești.

Biserica Banu datează încă din anii 1700, 1705, mai exact, fiind cumva piatra de hotar pentru lumea bună din acea zonă a Iașiului. De la Biserica Banu începeau poienile, mahalalele și construcțiile oamenilor nevoiași ai vremii. Ei bine, pe lângă faptul că biserica a fost ctitorită de Savin Banu, aici, cei săraci mai primeau câte un ban, ceea ce a dus ușor la perpetuarea numelui acesteia.

Cât despre apropierea de liceul Sadoveanu, se spune că, la momentul mutării cimitirului Banu din oraș, anumite rămășite umane au fost lăsate în urmă, acestea bântuind acum cheful de studiu al elevilor din școală.

Un alt obiectiv turistic de neratat pe Lăpușneanu este Muzeul Unirii, fosta locuință a lui Alexandru Ioan Cuza, dar și a lui Ferdinand I, dar și locul întâlnirilor oficiale din timpul Primului Război Mondial. Clădirea este încadrată ca monument istoric și a fost deschisă oficial cu numele actual la 24 ianuarie 1959, la 100 de ani de la Mica Unire.

Casa lui Cuza poate fi vizitată de miercuri până duminică, de la 10.00 la 17.00.

Până în casa lui Cuza se afla și clădirea celei mai vechi berării din Iași, pe numele ei, Bragadiru. De-a lungul timpului, s-a tot încercat restaurarea acesteia, însă incendiile au împiedicat o redeschidere oficială. La momentul vizitei noastre, clădirea era acoperită de un banner imens cu Pepsi, însă ieșenii speră că aceasta va fi în curând funcțională.

La câțiva pași după fosta locuință a lui Cuza, se află primul cinematograf din oraș, înființat tot de doi evrei, care au crezut că vor da lovitura în Iași cu această nouă modalitate de relaxare. Începutul a fost, însă, dificil, deoarece oamenii de la acea vreme erau atrași de teatru și de operă. Vâzând cei doi antreprenori evrei că ieșenii nu sunt încântați de ideea cinematografului clasic, l-au regândit astfel încât să semene cu o sală de teatru, având inclusiv loje.

Din nou, comuniștii și-au impus voia, iar cinematograful, primul din Iași, a ajuns în paragină, în prezent, existând un proiect pentru consolidarea și modernizarea acestuia.

Strada Alexandru Lăpușneanu se încheie în Piața Unirii, un important obiectiv turistic din Iași. În Piața Unirii veți găsi, pe lângă scene pentru diverse concerte sau evenimente, statuia lui Alexandru Ioan Cuza, construită în 1911, unul dintre cei mai îndrăgiți lideri politici de către ieșeni. Statuia cuprinde, de asemenea, toate momentele cheie care au caracterizat domnia lui Cuza.

Aici, în Piața Unirii, chiar pe lângă statuia lui Cuza, treceau tramvaiele care legau Piața de zona Copoului, însă comuniștii au decis ca șinele să fie scoase și mutate în stradă, încurcând până în prezent traficul.

Această piață cuprinde clădiri asemănătoare cu Palatul Braunstein, monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea, în Iași. Clădirea adăpostește “Galeriile Cupola”, sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici.

Pe lângă clădirile meșteșugarilor machedoni, ucraineni sau evrei, Palatul Braunstein s-a impus prin dimensiunea sa. Clădirea a aparținut lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu, cel mai bogat moldovean de la acea vreme, gelos pe locuința lui Cuza. Din dorința de a depăși averea domnitorului, Braunstein și-a gândit un palat pe care l-a transformat în apartamente de închiriat, profitând de zona comercială din Piața Unirii.

Tot în Piața Unirii găsiți și Grand Hotel Traian, monument istoric, construit de arhitectul Gustave Eiffel, care l-a gândit inițial ca un cazino, dată fiind zona bună în care se afla.

De asemenea, Piața Unirii găzduiește și Hotelul Unirea, iar la etajul 13 se află un restaurant renovat recent, unde puteți încerca mâncarea.

Încă un obiectiv important din Piața Unirii și mergem către următoarea stradă este Hotelul Select, și el construit cu scop comercial. A fost cazino, având câteva camere de închiriat, iar de la patiseria de la parterul acestuia puteți cumpăra trigonul cu nucă, faimos încă din acea vreme.

  • Strada Cuza Vodă

V-am promis că trecem la cea de-a doua stradă și iată-ne ajunși pe Cuza Vodă, un fel de Calea Victoriei din București din prezent. Cuza Vodă era zona cu adevărat comercială a Iașiului de la 1860, cu comercianți italieni, machedoni, evrei. Magazinele de la acea vreme erau construite din lemn, iar pe măsură ce competiția creștea, „se încingea tărâța” între vânzători și uite așa, apăreau incendii.

Ca să evite aceste situații, primarul de la acea vreme, Mihail Sturza, a decis ca totul să fie dărâmat și reconstruit din piatră sau cărămidă.

Pe Cuza Vodă se află și Poșta Română, în Palatul Balș, care a aparținut familiei Balș, una dintre cele mai bogate familii din Iași, Poșta preluând clădirea oficial în februarie 2003. Cât despre Balș, Filarmonica de astăzi a fost tot a familiei Balș.

Interesant este faptul că Poșta a încercat, pe cât posibil, să păstreze autenticitatea clădirii, iar salonul de bal încă are farmecul de altă dată, cu tavanul transparent și detaliile arhitecturale pe pereți.

Continuând pe strada Cuza Vodă, pe care 99% din tramvaiele din Iași o traversează, veți ajunge la Casa Bucovineană, casa în care nimeni altul decât Ion Creangă a vândut tutun. Ei bine, în jurul lui Creangă s-au creat câteva povești deopotrivă interesante și amuzante. Se pare că pe Creangă l-ar fi trimis mama sa la Iași să devină preot. Însă chemarea acestuia către biserică era împiedicată de comportamentul rebel al scriitorului. Grăsuț și mai mereu prin baruri, Creangă a fost răspopit curând, începând un ”business„ cu tutun. Tot de la Creangă au învățat și ieșenii să fumeze, vâzând că fostul preot promovează astfel de obiceiuri (momente în care se împrietenește cu Mihai Eminescu).

  • Ștefan cel Mare

Din Cuza Vodă, lăsându-vă purtați de drum, ajungeți la pietonala Ștefan cel Mare. În drum spre aceasta, veți vedea și un șantier în lucru, în parcul alăturat, unde, la momentul săpăturilor, au fost descoperite zidurile fostului oraș.

Iașiul nu este doar orașul primei Universități din țară, ci și orașul primului Teatru evreiesc, dar și al primului Teatru Național, apropo de ce vă spuneam mai sus, legat de apetitul oamenilor pentru spectaole.

Ei bine, ridicat în 1889 de către doi arhitecți din Viena, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri„ l-a avut ca prim director pe Vasile Alecsandri. Teatrul, a apărut, de altfel, și într-un top realizat de cei de la BBC, în 2015.

Bineînțeles, teatrul încă păstrează lampadarele și cortinele originale.

Pe pietonala Ștefan cel Mare, acest Centru Vechi al Iașiului, care se află în proiect de prelungire, se află și Mitropolia Iași, a doua după Catedrala Mântuirii Neamului, având 5.000 de locuri. Aici, la sărbătorirea Sfintei Parascheva, se formează acele cozi imense pentru ”mântuire”.

Foto: Pietonala ar trebui să fie prelungită dincolo de indicatoarele de ocolire.

În apropierea Mitropoliei, găsim și Biserica Trei Ierarhi, formată din blocuri de calcar și care își păstrează forma originală de la 1689 (numai turnul a fost schimbat).

Ei bine, da, Iașiul are multe biserici, pe lângă palate, fiind al doilea oraș după București, cu peste 100 de biserici.

Nu în ultimul rând, încheiem turul Iașiului cu o vizită la Palatul Culturii, considerat poarta de intrare în oraș, refăcut în 2016. Din fericire, regimul comunist nu a intervenit masiv în modificarea Palatului, așa cum s-a întâmplat cu alte clădiri. Aici, au turnat doar o placă de beton.

La Palatul Culturii, în spatele acestuia, este vizibilă investiția celor de la IULIUS Group. În 2012, a fost inaugurat ansamblul urbanistic Palas, dezvoltat în parteneriat public-privat de către Iulius Group și Consiliul Local Iași. În urma unei investiții publice de peste 260 mil. euro, care a presupus, printre altele, construcția unui mall la doar câțiva metri de inima orașului, centrul Iașiului a devenit principalul punct de atracție. Astăzi, dată fiind această investiție, mulți turiști cred că spatele Palatului este de fapt fața, intrarea acestuia.

Și, după această plimbare serioasă, propunem să vă opriți la unul din restaurantele (ne-am interesat, cum altfel):

  • restaurant Bolta Rece, cu meniu tradițional, fiind locul în care se adunau scriitorii.
  • restaurant Curtea Veche,
  • restaurant Krud.

Încă un pont, la final de articol, tramvaiul 1 vă poartă prin aproape tot orașul, iar biletul costă 3,5 lei pentru 90 de minute.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri