România reușește prima calificare în optimile unui turneu final de Campionat European după 24 de ani. Naționala antrenată de Edward Iordănescu a remizat cu Slovenia în ultimul meci din Grupa E pentru a trece în faza următoare a competiției de pe primul loc, unde ar putea să întâlnească una dintre forțele fotbalului european, ca Olanda sau Slovenia.

Bucurie în rândul suporterilor români din tribunele Waldstadion din Frankfurt după rezultatul pozitiv realizat de Echipa Națională în partida împotriva Slovaciei. Încheiat la scorul de 1-1. Rezultatul asigură o calificare istorică în optimi, doar a doua pentru echipa de seniori în cele șase calificări la Euro din ultimii 40 de ani.

În prima repriză, românii au început meciul sub presiunea slovacilor, care au reușit să marcheze după o combinație inspirată la 15 metri de poartă. Selecționata care a reușit să bată Belgia a marcat golul în minutul 24, obligându-i pe români să fugărească egalarea.

Din fericire, cu mai puțin de 10 minute până la pauză, Ianis Hagi a fost faultat în interiorul careului, iar arbitrul german Daniel Siebert a dictat lovitură de la 11 metri după o analiză din cabina VAR. Răzvan Marin a fost cel care a executat și a adus egalitatea. „Tricolorii” au mai avut câteva ocazii importante în primele 45 de minute, dar care nu au fost fructificate. Din păcate, doi jucători români au fost avertizați cu cartonaș galben, respectiv Andrei Burcă și Nicușor Bancu.

În a doua repriză, Slovacia a demarat în trombă și a fost aproape de a se distanța la 2-1 în două rânduri. Portarul Florin Niță s-a dovedit, la fel ca în partida cu Belgia, providențial, în timp ce ploaia a început să cadă din abudență pe Waldstadion.

Cum s-a calificat România în optimile Euro 2024

România a început cu dreptul parcursul din grupă, învingând la scor de neprezentare pe Ucraina. După acel 3-0 din deschiderea turneului, meci în urma căruia jucătorii români s-au evidențiat cu mai multe recorduri la finele etapei, a urmat întâlnirea cu Belgia.

Pusă în fața formației de pe locul 3 mondial, România a cedat, scor 2-0 în favoarea „Diavolilor Roșii”. Cum Ucraina a scos din joben o victorie împotriva Slovaciei în celălalt meci din grupă, un rezultat suprinzător în contextul victoriei Slovaciei din partida directă cu Belgia, scenariile din Grupa E s-au complicat. După două partide, toate cele patru echipe aveau câte trei puncte, iar asta însemna că alor noștri le convenea și un egal în confruntarea cu Slovacia.

Privind retrospectiv, România a pierdut o singură dată cu Slovacia în cele 11 întâlniri anterioare. Acel insucces a fost marcat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942, când slovacii obțineau victoria, scor 1-0, în fața României, dar într-o partidă amicală. În rest, România s-a achitat cu succes în fiecare partidă - atât oficială, cât și amicală - obținând egalul sau victoria în fața unei naționale pe care o consideram, înainte de Euro 2024, ca fiind cea mai abordabilă dintre cele trei din Grupa E.

Sursa foto: Facebook.com / Echipa națională de fotbal a României

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri