România a obținut cea mai categorică victorie a sa din istoria participărilor la Campionatul European de fotbal, dar „Tricolorii” au strâns și alte recorduri după prima serie de meciuri. Astfel, jucătorii noștri au reușit victoria cu una dintre cele mai reduse posesii din istoria de 64 de ani a campionatului, în timp ce Denis Man a fost unul dintre puținii jucători cu două pase de gol, relatează Reuters.

Jucătorii selecționatei României se pregătesc de cel de-al doilea meci din Grupa E, cu reprezentativa Belgiei. În prima partidă, românii au mărșăluit către o victorie cu 3-0 împotriva Ucrainei, un rezultat cu adevărat fără precedent.

Fanii au celebrat în stradă acest succes, doar al doilea în cele șase turnee finale de campionat european la care a participat România. Dar suporterii formației ghidate de selecționerul Edward Iordănescu au chiar mai multe motive de bucurie dacă aruncăm o privire asupra statisticilor oficiale publicate de UEFA.

Imediat după ce a răsunat fluierul de final pe Allianz Arena din Munchen, presa a scris că victoria României în fața Ucrainei a fost reușită cu cea mai mică posesie din toată istoria Euro. Conform platformei Sofascore, România ar fi avut o posesie de doar 29%, mai mică decât cele înregistrate de Finlanda (1-0 cu Danemarca, în 2021) sau de Islanda (2-1 cu Austria, în 2016).

Cu toate acestea, cifrele UEFA arată că România a avut o posesie de 34% ceea ce plasează acest rezultat în afara primelor cinci victorii obținute cu posesie redusă în istoria campionatului european. Este adevărat, însă, că șutul prin care Nicolae Stanciu a marcat golul de 1-0 a fost extrem de puternic, dar și că Valentin Mihăilă a fost mai rapid decât vedeta Franței, Kylian Mbappé.

Mihăilă, mai rapid decât Mbappé

În minutul 21, Stanciu a profitat de o bâlbă din defensiva Ucrainei și a marcat pentru a deschide scorul. Jucătorul, care evoluează pentru clubul Damac FC din Arabia Saudită, a născocit o „ghiulea” care aproape că a găurit plasa porții apărate de Lunin de la 21 de metri. Viteza de 116 km/h a loviturii lui Stanciu este cea mai mare din prima serie de meciuri de la Euro. Și golul de 2-0 reușit de Răzvan Marin (min. 53) a fost puternic: 100 km/h.

Pe lângă puterea loviturilor, românii s-au mai evidențiat și prin viteza lor în alergare. Conform datelor UEFA, Valentin Mihăilă a atins cea mai mare viteză în meciul cu Ucraina. Atacantul care activează în Italia a atins 35,9 km/h în sprint, mai rapid decât belgianul Doku și danezul Højlund (35,3 km/h), dar și decât Mbappé (35,2 kmh).

Pare că și pagina oficială a echipei naționale a fost năucită de viteza lui Mihăilă, căci o postare îl dă pe Radu Drăgușin drept cel mai rapid, dar apărătorul este abia pe poziția a patra la capitolul viteză printre coechipierii săi, în spatele lui Rațiu (34,6 km/h) și Drăguș (33,9 km/h).

Man, legitimat la Parma, nu a marcat în primul meci din grupe, dar a bifat două assist-uri. Doar apărătorul olandez Nathan Ake a mai reușit două pase de gol în victoria cu 2-1 a Țărilor de Jos împotriva Poloniei.

Euro 2024, un turneu al recordurilor

Campionatul European din acest an a început cu o ploaie de goluri și cu mai multe recorduri care au fost zdrobite. În medie, s-au marcat 2,84 goluri pe meci sau câte un gol la fiecare 32 de minute. Doar cinci din cele 24 de echipe calificate n-au reușit până acum să marcheze, iar în total au fost înscrise 34 de goluri. Dintre acestea, patru au fost trecute pe tabelă după minutul 90, iar șase au intrat în poartă în primul sfert de oră.

Albanezul Nedim Bajrami a marcat cel mai rapid gol din istoria de peste șase decenii a Euro. Golul de 1-0 al Albaniei a fost marcat în secunda 23 a partidei care s-a încheiat cu victoria Squadra Azzura. La capitolul posesie, Portugalia conduce (69%), urmată de Germania (68%). Echipa-gazdă a reușit o victorie cu 5-1 în fața Scoției.

Golul de 3-0 al României, în meciul cu Ucraina

Turcia este echipa cu cele mai multe șuturi spre poartă, cu 22 de tentative, mai mult decât Țările de Jos. De asemenea, mijlocașul sârb Sergej Milinkovic-Savic a acoperit cea mai mare distanță în primul meci, aproape 14 kilometri.

Sursa foto: Facebook / Echipa națională de fotbal a României

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri