Antreprenoriatul este, poate, una dintre cele mai solicitante „meserii” din lume, în care te avânți, cel puțin la început, într-o mare de necunoscut. Însă singura componentă prin care ceața poate fi dată la o parte din mediul de business este cunoașterea, indiferent dacă ești la început de drum sau ești deja profesionist cu ani în spate de experiență. Cartea rămâne, în continuare o unealtă extrem de la îndemână ca să te dezvolți atât ca antreprenor, cât și ca om și-ți antrenează gândirea critică, dar și creativitatea și memoria. Bogdan Ungureanu, fondatorul editurii Pilot Books a recomandat 10 cărți pentru antreprenorii din România.

„Dacă ar trebui să recomand o singură carte pentru antreprenori, le-aș recomanda pe toate (...) Un antreprenor bun va avea abilități tehnice și strategice, care îl vor ajuta în îndeplinirea obiectivelor de afaceri. Un antreprenor excelent, însă, va căuta să știe mai mult și să își dezvolte permanent abilitățile și perspectiva. Va învăța să abordeze tot mai des o privire laterală și va citi despre tot ceea ce îl înconjoară, va căuta cunoașterea și va analiza modul de gândire al celor care îl inspiră”, a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Ungureanu, fondatorul editurii Pilot Books (foto).

1. „Organizația fără teamă”, de Amy C. Edmondson

„Organizația fără teamă”, de Amy C. Edmondson (nr. 1 în clasamentul Thinkers50) subliniază legătura crucială dintre siguranța psihologică și inovare. Pentru a promova o cultură a inovării, liderii trebuie să creeze un mediu în care angajații să se simtă suficient de siguri să împărtășească idei neconvenționale, să experimenteze abordări noi și să-și asume riscuri calculate.

2. „Reversul incertitudinii”, de Nathan Furr și Susannah Harmon Furr

„Reversul incertitudinii”, de Nathan Furr și Susannah Harmon Furr studiază lumea tot mai alertă și în permanentă schimbare în care sentimentul de nesiguranță ia amploare. Având la bază sute de interviuri și cercetări din domeniul psihologiei, inovației și economiei comportamentale, Nathan și Susannah ne pun la dispoziție instrumente și tehnici de navigare ce ne ajută în momentele de nesiguranță, transformând incertitudinea într-o oportunitate.

3. „Mintea încrezătoare”, de Nathaniel Zinsser

„Mintea încrezătoare”, de Nathaniel Zinsser explorează felul în care se construiește și se păstrează încrederea, ajutând la obținerea performanței în orice dimensiune a vieții, este un ghid esențial pentru dezvoltarea mentalității necesare în antreprenoriat.

4. „Decizia corectă”, de Sally Jenkins

În „Decizia corectă”, jurnalista Sally Jenkins studiază modul în care gândesc sportivii și evidențiază șase principii care stau la baza luării unei decizii corecte, chiar și în condiții de stres și presiune. Mai mult, acestea pot fi ușor extrapolate către viața de zi cu zi și în afaceri.

5. „Happier Hour”, de Cassie Holmes

„Happier Hour”, de Cassie Holmes ne ajută să ne gestionăm timpul astfel încât, la finalul zilei, să devenim mai fericiți. Cassie Holmes ne demonstrează cum putem să construim și să savurăm momentele de bucurie, să ne creăm programul bazat pe scop și să ajungem să privim înapoi fără regrete.

6. „Cel mai important lucru”, de Howard Marks

„Cel mai important lucru”, de Howard Marks se adresează atât investitorului începător, cât și celui experimentat. Autorul dezvoltă pe larg concepte cum ar fi „gândirea de al doilea nivel“, relația dintre preț și valoare, „oportunismul răbdător” și atitudinea defensivă în investiții și prezintă în detaliu strategii de succes în investiții, dar și capcanele care pot să distrugă capitalul sau să ruineze cariera unui investitor.

7. „Supremația probabilității”, de Tim Palmer

„Supremația probabilității”, de Tim Palmer ne arată că „mai greu decât să faci o predicție este să estimezi gradul de incertitudine al acesteia”. Printr-o serie de exemple din meteorologie, economie și alte domenii care presupun realizarea unor prognoze, Palmer ne învață că cea mai importantă este acțiunea anticipativă – să acționăm preventiv înaintea unui posibil dezastru, în loc să sperăm la riscul cel mai mic de a nu se produce, ignorând riscul ca acesta să se producă.

8. „Anduranța”, de Alex Hutchinson

Anduranța, de Alex Hutchinson este o carte „must have” atât pentru alergători, cât și pentru antreprenori. Anduranța capătă o nouă definiție sub lupa lui Hutchinson, care ne arată că mintea și orizonturile performanței sunt mult mai elastice decât credeam.

9. „În lupta cu valurile”, Diana Nyad

„În lupta cu valurile” spune povestea Dianei Nyad, prima persoană din lume care a reușit să traverseze înot distanța dintre Cuba și Florida, la finalul unei curse dramatice de peste 50 de ore petrecute în apă. Cartea a stat la baza ecranizării „Nyad” (film care poate fi urmărit pe Netflix) și este un adevărat exemplu al faptului că nu destinul este cel care naște un campion, ci campionul însuși se construiește pe sine și tot el este răspunzător pentru toate celelalte caracteristici ale propriei personalități.

10. „Băieții din barcă”, de Daniel James Brown

„Băieții din barcă”, de Daniel James Brown spune povestea devenirii echipajului american de 8+1 la canotaj care, în peisajul dezolant al Marii Crize economice și în primii ani de ascensiune a nazismului în Europa, reușesc să arate lumii întregi ce înseamnă curajul, hotărârea și optimismul unei echipe în care fiecare luptă pentru cel de alături. O poveste care servește drept metaforă pentru munca în echipă și colaborarea eficientă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri