17 Mai 2024

Noaptea Muzeelor 2024, între proteste și cultură. Ce muzee poți vizita în București - lista și programul



Noaptea Muzeelor este o inițiativă europeană care impulsionează populația să viziteze muzeele din propriile orașe, pe timp de noapte, atunci când în mod obișnuit, operele de artă „se odihnesc”. În acest an, evenimentul este perturbat de protestul unui sindicat cultural care cere salarii mai mari pentru angajați, dar majoritatea centrelor culturale bucureștene s-au alăturat totuși programului. Wall-street a alcătuit lista celor mai interesante muzee pe care le poți vedea în București - majoritatea au intrarea gratuită.

Noaptea Muzeelor 2024, care urmează să aibă loc sâmbătă, 18 mai, are loc chiar în mijlocul unui protest inițiat de sindicatul „CulturMedia”, prin care angajații cer mărirea salariilor cu 20%. Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” sunt unele dintre cele mai mari instituții care nu vor participa în acest an la Noaptea Muzeelor.

Sindicatul, care invită angajații muzeelor să participe sâmbătă la un protest, anunță că "orice presiune sau forţare a angajaţilor de a presta activităţi profesionale în zilele de sărbătoare legală sau după orele de program, exercitată sub orice formă, va fi considerată un abuz" şi, în consecinţă, se vor utiliza mijloacele legale de sesizare a autorităţilor competente, în vederea sancţionării, scrie Agerpres.

Iată mai jos o selecție a muzeelor care vor participa la Noaptea Muzeelor 2024.

Noaptea Muzeelor 2024: Ateneul Român

Sâmbătă, 18 mai 2023, Filarmonica „George Enescu” va celebra, alături de numeroase instituții de cultură din România, Noaptea Europeană a Muzeelor. Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22.00 și 01.00, iar printre activitățile ce vor face parte din acest eveniment vor fi un tur ghidat și un minirecital cameral.

Când va avea loc: 18 - 19 mai, ora 22:00-01:00.

Locație AICI.

Sursă foto: Shutterstock

Noaptea Muzeelor 2024: Artmark Palatul Cesianu-Racoviță

Vizitează arta la ea acasă, în Palatul Cesianu-Racoviță, o bijuterie arhitecturală aflată chiar în inima capitalei noastre. Vino să vezi cu ochii tăi importante opere de artă ale artiștilor clasici și contemporani, piese decorative de colecție sau ceasuri și bijuterii unicat pe care le poți cumpăra pe loc. La Noaptea Muzeelor ești așteptat cu o expoziție specială dedicată Licitației de Ceasuri și Bijuterii de Lux cu preț fix de pornire de 100 de euro.

Când va avea loc: 18 mai, ora 19:00 – 24:00.

Locație AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 18:00 și 23:00, să descoperiți și să redescoperiți casa în care a locuit genialul pianist și compozitor Dinu Lipatti împreună cu familia sa la Evenimentul „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti”.

Evenimentul cultural propus și realizat în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România și include vizitarea Casei Lipatti, Expoziții și Proiecții de film despre viața și opera celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor.

Când va avea loc: 18 mai, ora 18:00 – 23:00.

Locație AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni invită pasionații de istorie și artă să participe sâmbătă, 18 mai 2024, la cea de-a XX-a ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor”.

Turul din acest an include:

Saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului;
Ileana Dana Marinescu – Expoziție aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez;
Spațiile Medievale în care se desfășoară Salonul Artelor Decorative 2024.

Când va avea loc: 18 mai, 14.00 – 21.00.

Locația AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Jazz și poezie la BCU Carol I

Traseu: Intrare prin Calea Victoriei – Hol Aula BCU „Carol I”; CORP FUNDAŢIE. Se viziteaza Aula BCU „Carol I” unde se prezintă câteva informații generale; Se urcă la etaj pe scara din dreapta. Se ajunge la Galeria directorilor (pictor Stelian Neicu); Holul de lângă Sala Profesorilor (în firidă se află bustul Regelui Carol I din ipsos, realizat de artistul plastic Eugen Ilina). Holul este pardosit cu marmură, geamurile au vitralii – totul este complet nou, refăcut după modelele originale; Spaţiul Capsula Timpului; Sala Profesorilor “Al. Tzigara Samurcaş” – director al bibliotecii timp de 47 de ani;
Rotonda mare; Sala „Mircea Tomescu”; Salonul „Carol I” (două tablouri reprezentând familia regală – Regele Carol I , Regina Elisabeta – pictor Ion Drăghici); Rotonda mică / Cabinetul bibliologic (tablou reprezentând pe Regele Carol I – pictor Ion Drăghici); Sala Multimedia „Ing. Petre Badea” (Opera de artă se numeşte Poartă – artist plastic Vladimir Cioroiu); Culoarul de trecere în CORPUL BOEMA; Sala de lectură nr. 1 Minerva (zeiţa înţelepciunii la romani – echivalentul grecesc Athena); Pastilă – se prezintă OLED dual view Signage (pentru prima oară în Europa Centrală și de Est), se coboară spre Internet;. Zona Rezervare locuri, apoi se trece pe lângă Libro Bistro în Corpul Dacia; CORPUL DACIA. Vizitatorii sunt invitați să scrie impresii cu privire la bibliotecă și eveniment.

Când va avea loc: 18 mai, 18:00 – 24:00.

Locația AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: MINA Museum

MINA, Muzeul Artei Noi Imersive, invită publicul bucureștean la o expoziție inedită a celor mai celebre capodopere ale picturii universale, expuse în muzee renumite din întreaga lume, ce vor putea fi admirate în același spațiu timp de o singură noapte. Alături de acestea, publicul va putea viziona și spectacolele imersive Van Gogh și Gustav Klimt.

Când va avea loc: 18 - 19 mai, ora 20:00 – 01:00.

Preț: 25 lei biletul link bilete.

Locația AICI.

Sursă foto: MINA

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Copiilor Express

În cadrul acestui eveniment ne propunem realizarea de activități de prezentare a activităților prin tururi scurte denumite generic „Muzeul Copiilor Express”. Durata de vizitare va fi de 10-15 minute/grup/tur. Este timpul pentru aventură! Cu ajutorul expresului materializat pe rând în cabină de telecabină, tren și submarin vom călători cu viteză incredibilă către cele mai fascinante zone de la munte, din junglă, savană și deșert. Animale fascinante, comori ascunse, temple misterioase, jocuri interactive, curiozități și provocări.

Turul este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani.

Când va avea loc: 18 mai, ora 18:00-24:00.

Preț: 10 lei biletul.

Locația AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul CFR

Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată.

Aici veți afla lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.

Când va avea loc: 18 - 19 mai, 20:00 – 02:45.

Locație AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul de Artă Recentă din București

1. Imagini ale solitudinii. Lucrări din colecția MARe

În această expoziție ne propunem să examinăm instanțele solitudinii – și prin și dincolo de stereotip – în lucrări din colecția MARe. Cum arta – în orice formă a ei – este un mediu predilect al acestei stări, în întregul spectru al emoțiilor și anomaliilor care-i sunt atașate, este și firesc să ne aplecăm asupra acestei intimități relatate și totodată ocultate de artiști.

2. Cei noi/Graduate Curated: din 9 februarie, la MARe.

Pentru prima dată în ultimele decenii, tineri absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca – expun împreună într-un muzeu din Capitală.

Când va avea loc: 18 mai, 19:00 – 22:00.

Locația AICI.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Micul Paris

Doar în Noaptea Muzeelor aruncăm o nouă lumină asupra Micului Paris: lumina lumânărilor!

Pentru simplul motiv că dorim să admirăm împreună cu voi acea strălucitoare epocă a Bucureștiului în lumina firească din acea vreme, care ilumina interioarele caselor bucureștene. Pentru că electricitatea nu era generalizată.

Evenimentul crează toate condițiile unei călătorii în timp. Veți descoperi acel ”savoir vivre” din epocă și interiorul unei case burgheze bucureștene, locul în care se întâlnea stilul francez cu cel oriental-otoman. În plus, veți putea admira bogata noastră colecție care reflectă moda timpului și riturile vieții domestice. Vă așteptăm în cel mai original muzeu din București! Pentru că nu este despre exponate. Ci despre viață.

Când va avea loc: 18 - 19 mai, 20:00 – 03:30.

Preț bilet: 10 lei (redus 70%);

Locația AICI.

Sursă foto: noapteamuzeelor.org

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Parfumului

Lăsați-vă purtați într-o călătorie captivantă prin istoria parfumeriei cu expoziția ‘Parfum prin Timp’, care vă poartă de la profundele tradiții ancestrale până la avangarda inovației contemporane. Această aventură olfactivă unică vă invită să explorați o gamă variată de arome distincte, să admirați obiecte de patrimoniu cu valoare inestimabilă și să descoperiți poveștile fascinante din spatele celor mai renumite parfumuri ale lumii.

Când va avea loc: 18 mai, 14:00 – 23:00.

Locația AICI.



Citeste si