În ultimii ani, fenomenul eSports, care reunește, practic, sub acest nume, gamerii profesioniști, a luat amploare în România. Astfel, la momentul actual există echipe profesioniste care au jucători angajați cu contracte și care participă la competiții naționale și internaționale exact cum ar face-o un sportiv profesionist, după cum este și cazul Infinite Gaming.

Mihai Neda, fondatorul echipei Infinite Gaming, a explicat pentru wall-street.ro că sunt deja undeva la 10 jucători în România care au reușit "să scoată capul în afară", cu alte cuvinte să ajungă la echipe internaționale, unde se câștigă foarte bine.

Aceștia au contracte de zeci de mii de euro pe partea de salariu, explică fondatorul Infinte Gaming, plus multe bonusuri care vin din zona de turnee.

Ca să rulezi într-un an o echipă de eSports la Counter Strike, la un nivel decent, pentru România, ai nevoie cam de 100.000 de euro. Aici includem salariile și alte activități cum ar fi bootcamp-urile, care sunt un fel de cantonamente.

Mihai Neda, fondator Infinite Gaming

Acesta adaugă faptul că tot ce înseamnă piață de eSports în România ajunge, cel mai probabil, undeva la 3 milioane de euro, practic tot ce înseamnă eSportsul în România.

Dar dacă vorbim inclusiv de developeri, mai spune Mihai Neda, de cei care creează jocurile, vorbim cel mai probabil de sute de milioane de dolari inclusiv în România.

Avem în România milionari în euro din gaming. Avem un băiat la Dota 2 care a câștigat undeva la 3 milioane de euro în total, în toată cariera lui. Sunt și jucători români care câștigă undeva de la 7000 de euro în sus lunar.

Mihai Neda, fondator Infinite Gaming

Acesta mai spune faptul că echipa Infinite Gaming are 5 jucători plus un antrenor, dar membrii își doresc să aibă și un analist și un preparator fizic.

Cât despre ceea ce face, efectiv, un preparator fizic pentru o echipă de gaming, concept întâlnit mai degrabă în spotul profesionist, fondatorul Infinite Gaming explică faptul că, din punctul de vedere al jucătorului, ai nevoie de o minte limpede și, ca să poți să obții asta, îți trebuie și niște exerciții fizice.

Prin urmare, afirmă Mihai Neda, nu poți să te joci toată ziua, să mănânci nesănătos și să te prezinți la antrenament, pentru că ai nevoie inclusiv de un somn bun, exact ca un sportiv în adevăratul sens al cuvântului.

Noi știm că în România sunt undeva la 8 milioane de gameri casual, dar aici intră și cei care joacă candy crush dimineața la metrou. Dar gameri înrăiți sunt undeva la două milioane - două milioane și jumătate.

Mihai Neda, fondator Infinite Gaming

Din păcate, însă, mai adaugă fondatorul Infinite Gaming, în momentul de față, în România, cluburi care să susțină echipele, la diverse jocuri, nu numai la Counter Strike, sunt foarte puține, mai precis undeva la patru cluburi care au echipe semnate cu jucători plătiți: Infinite Gaming, Nexus Gaming, Hyper Spirit și All Stars Gaming.

Cât despre Infinite Gaming, Mihai Neda explică faptul că este un club profesionist de eSports, având echipe la diverse jocuri, cum ar fi Counter Strike, dar și Free Fire și Clash Royale, care sunt jocuri de mobil.

Counter Strike este cel mai cunoscut joc la nivel profesionist, are cei mai mulți fani, astfel că încercăm alături de BRD să clădim un viitor mai bun pentru gamerii români în acest sens. Vrem să facem asta prin a forma o academie. Avem nevoie să formăm jucători încă de tineri, spre exemplu jucătorii pe care i-am targetat pentru academie au în jur de 15-17 ani. Lipsa pe care jucătorii în România o au este lipsa de profesionalizare.

Mihai Neda, fondator Infinite Gaming

Fondatorul Infinite Gaming încheie spunând că și-ar dori foarte mult ca gamerii din România să înțeleagă că, pe lângă abilitățile de joc, este nevoie și de o ghidare din afara jocului, pentru că, explică el, deși multă lume are impresia că este vorba doar despre un joc, de fapt intervine foarte multă strategie.

Sursa foto: Infinite Gaming

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri