Te-ai lansat ca antreprenor de ceva timp, iar acum te gândești că a venit momentul să faci un pas înainte și să îți dezvolți afacerea. Iar acest lucru este valabil indiferent de profilul firmei pe care o conduci. Lansarea de noi produse și/sau servicii, creșterea vizibilității, dezvoltarea cifrei de afaceri și a portofoliului de clienți sunt etape și obiective normale în evoluția unei companii mari sau mici.

Specialiștii recomandă să faci o cercetare de piață, un plan de dezvoltare și să mizezi pe măsuri inovatoare. Sunt idei justificate și foarte utile, iar tu vei avea de câștigat prin luarea lor în considerare în procesul de dezvoltare a afacerii. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să te dezvolți ca antreprenor.

Identificarea nevoilor financiare

Identificarea nevoilor financiare de la bun început îți va permite să stabilești un plan de finanțare. Scopul este acela de a calcula adevăratele sume necesare pentru dezvoltarea afacerii și pentru viitoarele investiții în firma pe care o conduci. Din acest punct de vedere, ai mai multe opțiuni. Poți decide să continui singur afacerea și să o gestionezi independent sau poți să cooptezi un partener ori mai mulți. Alegerea unui partener de afaceri poate părea un lucru simplu la început. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu iei decizia cu ușurință, pentru că alegerea partenerului potrivit poate face diferența între succes și eșec. Trebuie să identifici profilul asociatului ideal, competențele necesare și experiența acestuia, pentru ca el să fie compatibil cu modelul de afacere pe care îl gestionezi. În principiu, un partener de afaceri ar trebui să te completeze. De exemplu, dacă ai competențe tehnice, dar relațiile sociale nu sunt punctul tău forte, experiența în comunicare și relațiile cu clienții sau în vânzarea de servicii ar putea fi calități utile. De asemenea, personalitățile voastre trebuie să fie compatibile, trebuie să puteți comunica ușor și să ai încredere în el.

În materie de investiții, există mai multe variante de a obține banii necesari pentru dezvoltarea afacerii. Băncile oferă mai multe tipuri de credite companii, cu sau fără garanții, inclusiv online, și totul depinde de nevoile tale. Alte variante de finanțare pot fi crowdfunding-ul, microcreditele sau, în funcție de proiect, accesarea de fonduri europene.

Stabilirea obiectivelor pe termen lung

Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să te gândești este cât ești de hotărât în a merge mai departe și a-ți dezvolta proiectul antreprenorial. Trebuie să stabilești care sunt următoarele tale obiective și care sunt proiecțiile pentru următorii cinci-zece ani. Ce sacrificii ești pregătit să faci pentru a-ți asigura dezvoltarea afacerii? După ce ți-ai oferit răspunsuri la aceste întrebări, restul va fi mult mai simplu. Printre altele, vei ști în ce direcție vrei să mergi, pe ce să pui accentul și care sunt cerințele în acest sens. Îți va fi mult mai ușor să analizezi fezabilitatea planului de dezvoltare, să determini profilul noilor clienți potențiali pe care îi vizezi, modalitățile de a-i atrage cu serviciile ori produsele pe care le oferi, dar și să găsești mijloacele de finanțare potrivite.

Creșterea vizibilității pe piață

Una dintre primele mari provocări cu care se confruntă un antreprenor după ce și-a lansat afacerea este să se mențină pe piață. Proiectul trebuie să devină profitabil, înainte de a te gândi să faci pasul următor, acela de a te extinde. Indiferent de mărimea afacerii tale, marketingul este una dintre valorile cheie pentru a rămâne vizibil pe piață, pentru a-ți crește cifra de afaceri și popularitatea. Instrumentele de marketing sunt din ce în ce mai numeroase, moderne și practice și îți permit să îți diversifici clientela, să te lansezi pe noi piețe, după cum ai nevoie, să oferi produse sau servicii noi etc. De asemenea, îți permit să dezvolți o relație specială cu clienții și să le satisfaci nevoile mai eficient.

Odată ce ai luat în considerare aceste aspecte de bază, poți pune în aplicare planul de dezvoltare. Una dintre cele mai importante idei de care trebuie să țină cont orice antreprenor este să fie îndrăzneț, să aibă încredere în el și în faptul că poate să-și gestioneze propriile proiecte.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri