De curand, un tablou din seria “Capite” a pictorului impresionist Claude Monet s-a vandut pentru 110,7 milioane de dolari la o licitatie organizata de Sotheby's. Desi este cel mai scump tablou impresionist vandut vreodata, pictura lui Monet nu este cea mai scumpa pictura tranzactionata. wall-street.ro a facut un top al celor mai scumpe picturi vandute vreodata.

“Capite”, Claude Monet— 110,7 milioane de dolari

Tabloul, pictat in 1890, face parte din seria "Capite" a lui Monet si a atins recordul celei mai scumpe lucrari de arta impresionista vanduta vreodata la licitatie. Tabloul a fost vandut dupa opt minute de "concurenta acerba" intre sase ofertanti. Cumparatorul era in sala, dar nu a fost identificat. Pretul de 110,7 milioane de dolari este de aproximativ 44 de ori suma de 2,5 milioane de dolari pe care vanzatorul a platit-o pentru pictura in 1986.

Monet a pictat seria "Capite" la casa sa din Giverny, Franta, in iarna anului 1890-1891. Tabloul vandut cu 110,7 milioane de dolari se deosebeste de celelalte din serie prin paleta vibranta de vopsea, liniile diagonale dramatice cu directii diferite care se intalnesc in centru si o perspectiva unica, cu doar o parte din capita de fan care apare in prim-plan.



“No. 5, 1948”, Jackson Pollock — 140 milioane de dolari

“No. 5, 1948” este una dintre cele mai reprezentative picturi ale lui Jackson Pollock si ale expresionismului abstract. Acest tablou a fost vandut cu suma de 140 de milioane de dolari, in noiembrie 2006, la o licitatie organizata de Sotheby's.



"Trei studii ale lui Lucien Freud", Francis Bacon— 142,4 milioane de euro

Pictura "Trei studii ale lui Lucien Freud", realizata de Francis Bacon in 1969, a fost vanduta in 2013 pentru suma de 142,4 milioane de dolari, la o licitatie organizata la New York de Christie's.

Tripticul "Trei studii ale lui Lucien Freud/ Three Studies of Lucien Freud" este format din trei tablouri in care Lucien Freud apare in trei ipostaze diferite.

"Adele Bloch-Bauer II", Gustav Klimt — 150 milioane de dolari

Tabloul faimosului pictor olandez a fost vanduta in 2016, in cadrul unei vanzari private, cu suma de 150 de milioane de dolari. Portretul realizat de Klimt este considerat unul dintre cele mai bune ale artistului si una dintre cele mai bune reprezentatii ale doamnelor din inalta societate vieneza a vremii.



“Visul”, Pablo Picasso — 155 milioane de dolari

Visul este un tablou din anul 1932, realizat de Pablo Picasso, in care este infatisata metresa Marie-Thérèse Walter. Se crede ca portretul a fost pictat intr-o singura dupa-amiaza, cea a zilei de 24 ianuarie 1932. Acesta a fost vandut in martie 2013, catre o persoana privata, cu suma de 155 de milioane de dolari.

“Nud culcat (pe partea stanga)”, Amedeo Modigliani — 157,2 milioane de dolari

Realizat in 1917, acest tablou de 1,46 metri pe 89 centimetri, cel mai mare pictat vreodata de artist. Pictat cu putin inainte de moartea lui Modigliani, la varsta de 35 de ani, acest nud infatiseaza – potrivit specialistilor – un model profesionist si poate fi considerata „cea mai ambitioasa lucrare” de acest gen a artistului. Pictura a fost vanduta in mai 2018 cu suma de 157,2 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii Sotheby's.



"Nud culcat", Amedeo Modigliani — 170,4 milioane de dolari

In noiembrie 2015, tabloul "Nud Culcat", al aceluiasi Modigliani a fost vandut de Christie's pentru 170,4 milioane de dolari.

Pictata intre 1917 si 1918, panza infatiseaza o femeie bruneta, goala si languroasa, asezata pe o canapea rosie si o perna albastra.

“Femeile din Alger”, Pablo Picasso — 179,4 milioane de dolari

Lucrarea „Femeile din Alger (Version 0)”, un tablou in ulei semnat de Pablo Picasso, a fost tranzactionat la pretul de 179, 4 milioane de dolari, in 2015, in cadrul unei licitatii organizate de casa Christie's, la New York. „Femeile din Alger” este un tablou care a fost pictat intr-o singura zi, pe 14 februarie 1955.

"Portretele lui Maerten Soolmans si Oopjen Coppit", Rembrandt — 180 de milioane de dolari

Cele doua lucrari ale faimosului pictor olandez au fost vandute in septembrie 2015, in cadrul unei vanzari private, la pretul de 180 de milioane de dolari.

"No. 6 (Violet, Verde si Rosu)", Mark Rothko — 186 milioane de dolari

Lucrarea abstracta nr. 6 (Violet, Verde si Rosu) de catre pictorul american Mark Rothko a fost vanduta intr-o vanzare privata pentru suma de 186 milioane de dolari, stabilind un nivel record pentru artist. Reprezentand formele rectangulare clasice indraznete ale lui Rothko, pictura a fost achizitionata de miliardarul rus Dmitri Rybolovlev prin intermediul comerciantului de arta Yves Bouvier in 2014.



"No. 17A", Pollock — 200 milioane de dolari

No. 17A este pictura cea mai scumpa a lui Jackson Pollock. Pictata in anul 1948, acesta a fost vanduta de David Geffen lui Kenneth C.Griffin pentru 200 de milioane de dolari, in septembrie 2015.



“Jucatorii de carti”, Paul Cézanne — 250 - 300 milioane de dolari

”Jucatorii de carti” reprezina o serie de tablouri ale pictorului francez Paul Cézanne si sunt facute in stilul curentului post-impresionist. O versiune a tabloului a fost vanduta catre familia regala din Qatar pentru o suma confidentiala, situata intre 250 si 300 de milioane de dolari, in aprilie 2011.



"Nafea Faa Ipoipo" ("Cand te vei casatori"), Paul Gauguin — 300 milioane de dolari

Tabloul "Nafea Faa Ipoipo" ("Cand te vei casatori"), pictat de francezul Paul Gauguin, a fost vandut pentru 300 de milioane de dolari, in septembrie 2014. Lucrarea artistului francez a fost realizata in anul 1892, in timpul primei vizite pe care Paul Gauguin a facut-o in Tahiti. Pictura infatiseaza doua tinere, imbracate in rochii traditionale.



"Interchange", Willem de Kooning's — 300 milioane de dolari

Unul dintre cele mai scumpe tablouri vandute vreodata la o licitatie a fost peisajul abstract ''Interchange'' al pictorului olandezo-american Willem de Kooning. Panza a fost vanduta in anul 2015 pentru suma de 300 de milioane de dolari managerului unui fond privat din Chicago, Kenneth C. Griffin.



"Salvator Mundi", atribuit lui Leonardo da Vinci — 450,3 milioane de dolari

Peste 450 de milioane de dolari este suma cu care s-a vandut, in noiembrie 2017, cel mai scump tablou din lume. Este vorba despre pictura „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci.

Tabloul „Salvator Mundi” a fost candva in colectia Regelui Charles I al Angliei si a disparut timp de cateva secole, timp in care s-a crezut ca a fost distrus.
”Salvator Mundi” este o pictura a lui Hristos ca Salvator Mundi (Mantuitorul lumii), atribuita de majoritatea cercetatorilor lui Leonardo da Vinci, de la redescoperirea sa in 2005. Pictura il prezinta pe Hristos, in imbracaminte renascentista, oferind o binecuvintare cu mana dreapta ridicata si cu degetele incrucisate, in timp ce in mana stanga tine o sfera de cristal.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri