In lumea afacerilor, obiectivele cheie sunt sa obtii rezultate si sa te faci remarcat. Prin urmare, se pune foarte mult accentul pe infatisare. Totusi, daca vrei sa fii printre primii in lumea profesionala competitiva, trebuie sa te evidentiezi. Cand se anunta o posibilitate de promovare, vrei sa fii sigur ca seful tau se gandeste la tine.
In continuare, iata cateva din domeniile pe care trebuie sa le aprofundezi pentru a te distinge de toti ceilalti imbracati in uniforma de business.

Costumele

Costumele reprezinta componenta esentiala a unei uniforme de business. Un costum cu stil iti confera un look matur si conservator. Dar conservator nu trebuie neaparat sa insemne si plictisitor. Un model subtil sau in dungi fine poate da o pata de culoare, si va iesi in evidenta fata de cele simple negre, cenusii sau bleumarin.

In ceea ce priveste marca, poti cumpara un costum produs de o firma renumita dar, daca preferi sa economisesti banii pentru o masina noua, exista alternative mult mai accesibile. Plus ca poti intotdeauna gasi unele la reduceri. Totusi, nimic nu iti confera mai multa incredere ca un costum de marca.

O alta varianta este aceea a costumului comandat, care iti va permite sa alegi materialul si sa te asiguri ca iti va veni ca turnat.

Cravata

Ca regula generala, daca porti costume cu regularitate, ar trebui sa-ti cumperi o cravata noua cel putin o data pe sezon. Odata ce ai adunat toate modelele de baza posibile, incearca unele in culori sau modele originale, de exemplu roz, portocaliu aprins, sau in dungi pe diagonala.

Doar pentru ca esti un om de afaceri, nu inseamna ca nu poti purta o cravata funky. In afara de cazul in care esti expert in potrivirea culorilor si modelelor, poarta-le cu camasi uni. Daca totusi vrei sa risti si sa porti o cravata cu model la o camasa cu model, asigura-te ca schema culorilor este aceeasi (foloseste culoarea drept sprijin) si ca modelele sunt aproximativ aceleasi.

Dar tine minte ca trebuie sa stii cand sa te opresti. Cravatele cu model de tip Tom&Jerry nu sunt o idee buna daca vrei sa-ti creezi o imagine sofisticata.

Butonii

Butonii nu mai sunt la moda, dar exact asta e si ideea. Purtand butoni ca accesorii, iti vei crea o imagine de om de afaceri de prima clasa.

In ceea ce priveste modelele, ai de unde alege, ca de exemplu butonii clasici sau butonii in forma de diamant. In zilele acestea, persoanele care poarta butoni, opteaza de obicei pentru otelul inoxidabil, asa ca, daca vrei sa iesi din tipar, iti sugeram sa incerci aurul, care creste factorul de eleganta. O alta cale de a te remarca la birou este de a cauta butoni cu o piatra pretioasa, ca onyx sau jad. Pentru a-ti crea o adevarata individualitate, poti sa-ti iei un set cu monograma sau sa cauti o pereche de colectie la licitatii sau magazine de antichitati.

Butonii realizati de comanda sunt de asemenea, o optiune, dar acestia sunt ceva mai scumpi.

Ceasul

Ceasul este prima (si probabil ultima) bijuterie pe care orice barbat ar trebui sa o poarte.

Acestea fiind spuse, primul lucru la care trebuie sa te uiti la ceasul unui barbat, este un cadran mare, deoarece acest model a trecut testul timpului (priveste doar ce purta Steve McQueen in filmele sale). Un cadran mai mare adauga stil instrumentului standard de masurat timpul. In plus, doar nu vrei ca cineva sa-ti confunde ceasul cu cel al unei doamne. Nimeni nu-si doreste asta.

Daca nu iti poti permite sa te rasfeti cu un Patek Philippe marca reputabila de varf, care te poate duce la catea mii bune de dolari opteaza pentru un ceas mai accesibil. Cauta ceva printre modelele din liniile Hugo Boss.

Pantofii

In cazul in care nu stiai, poti purta la birou si altceva decat pantofi din piele neagra. Pantofii maro sau grena sunt un pariu sigur. De asemenea, iti poti schimba stilul si alege intre si pantofi cu varful rotunjit, sau cei trendy cu varful alungit.

Pantofii nu sunt numai functionali; ei au devenit accesorii in toata regula. De exemplu, poti purta o pereche de pantofi mai deschisi la culoare daca porti un costum de culoare pala sau pantofi din piele de crocodil la un costum negru. Aminteste-ti ca ideea este sa fii diferit; nu poti sa sari tocmai peste pantofi. Si daca mergi pe jos mult in timpul zilei, mai degraba iti vei dori unii de calitate si confortabili.

Parul

Varietatea de stiluri de coafuri este la cel mai inalt nivel din toate timpurile, incluzand orice de la chelie pana la par lung. In lumea afacerilor, parul (inclusiv cel facial) poate reprezenta marca ta. Ia, de exemplu, creasta lui Donald Trump sau barba lui Larry Ellison; fiecare stil (daca il poti numi asa) a devenit parte din imaginea acestor oameni de afaceri.

Secretul stilizarii parului tau este acela de a evita lookul conformist. Iesi in evidenta, dar ramai profesional. Si orice ai face, nu-ti stiliza prea mult parul; va arata ca si cand te straduiesti prea tare. Cateva exemple de stiluri cool ii includ pe Jude Law si P. Diddy.

Parfumul

Sa ai o aroma unica atunci cand intalnesti oameni noi intr-o intalnire de afaceri poate fi suficient pentru o buna prima impresie. Regula de baza in ceea ce priveste apa de colonie este cu cat mai putin, cu atat mai bine. Sa te asiguri ca alegi parfumul potrivit pentru birou, ca de exemplu "Aramis Life" de la Aramis, "Boss In Motion" - Hugo Boss sau "M7" de la Yves Saint Laurent.

Instrumentul de scris

Chiar daca iti petreci cea mai mare parte a zilei la calculator, tot ai nevoie de un stilou pentru a semna cecuri, pentru a nota numere de telefon in intalnirile de afaceri sau diverse lucruri. Desi un stilou clasic, ca un Montblanc, nu e deloc ieftin, investitia merita intr-adevar. In lumea de astazi, cu atatea gadget-uri PDA-uri, telefoane mobile nimic nu denota mai multa clasa ca a scoate un stilou elegant din sacou sau din servieta si a semna pe linia punctata.

Servieta

Desi purtatul unei serviete probabil semnifica faptul ca lucrezi si acasa, poti totusi sa te asiguri ca arati bine cu ea. Cand vine vorba de servieta, sunt trei pasi simpli de urmat: mapa cat mai subtire, clasica servieta si geanta de curier (care are o curea ce trece peste un umar).

Deoarece, cel mai probabil, vei dori sa folosesti aceeasi geanta in fiecare zi a saptamanii, si vei vrea sa se potriveasca cu orice porti, culoarea cea mai potrivita este negru. Daca mai vrei inca o geanta cu care sa o combini si cu care sa te evidentiezi, ia-ti o geanta de piele intoarsa pentru a adauga finete intregului tau look.

Casual Fridays

Daca nu stii la ce se refera, inseamna ca firma ta nu a aderat pana acum la acest dressing-code. Daca totusi serviciul tau permite angajatilor sai sa se imbrace oricum vinerea, fa un efort si renunta la traditionalul costum, purtand ceva trendy, si totusi nesofisticat. De exemplu, o jacheta sport din tweed sau catifea iti va conferi un look cu stil retro jumatatebusiness, jumatate-amuzant. Poart-o deasupra unui pulover pe gat maro, cu o pereche de pantaloni kaki sau cu dungi fine.

Acum ca arati cat mai bine posibil si te remarci in multimea dintre 9 si 5, este timpul sa iti reiei munca si sa-ti indrepti cariera spre noi inaltimi.

Mentine-te in forma.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri