21 Octombrie 2016

Antreprenorul din turism care nu arunca banii pe calatorii: zboara cu low-cost si se cazeaza la 2-3 stele



Probabil iti imaginezi ca proprietarii agentiilor de turism, mai ales cele mari, isi permit sa calatoreasca oriunde in lume doar pentru ca sunt oameni de afaceri si prin urmare au multi bani la dispozitie. Nu spunem ca nu este asa, insa sunt si antreprenori care nu arunca cu banii pe calatorii de dragul vacantei. Iata povestea antreprenorului din turism care zboara cu low-costurile, prefera cazarile la 2-3 stele si va incurajeaza si pe voi sa calatoriti cat mai ieftin.

Carmen Pavel are 26 de ani de experienta in turism ca antreprenor si conduce J'Info Tours, una dintre cele mai mari agentii de turism din tara, cu afaceri de 10 milioane de euro pe an. Insa, in ciuda statutului de om de afaceri, Carmen Pavel vaneaza preturi, isi organizeaza singura vacantele si spune ca nu are pretentii sa zboare la business class.

Eu imi creez, eu imi fac tot, organizez totul de la un cap la altul, tot ce vreau sa vizitez. In permanenta ma uit la preturi si orice reducere gasesc o exploatez. Nu arunc cu banii pe calatorii doar de dragul de a ajunge intr-o destinatie. Eventual, daca pot sa modific data vacantei, o modific cu o saptamana-doua ca sa iasa un pret optim.

Ultima vacanta a lui Carmen Pavel a fost in Islanda, pe care o considera o destinatie "destul de scumpa", insa pentru 5 zile cu vizite spune ca a "reusit" sa plateasca 1.200 de euro pentru ea si pentru sotul ei, pret care a inclus zborurile cu companii aeriene low-cost, cazare la 3 stele si cheltuielile la destinatie.

"Zbor in mod obisnuit cu low-costurile, nu ma deranjeaza", tine sa precizeze antreprenoarea. "Diferenta este in ce priveste serviciile. Intr-un low-cost nu ai serviciu la bord, dar eu intotdeauna am considerat cateringul de la bord aproape inutil, nu prea sunt fan al mancarii din avion si atunci prefer sa nu-l am decat sa-l am. Nu ma deranjeaza nici faptul ca scaunele sunt mai inghesuite, nu am nici fite de a merge numai la business class ca sa imi intind scaunul. La hotel de 3 stele merg cu usurinta, cateodata merg si spre doua stele, important este sa fie intr-o zona sigura, sa fie curat", spune proprietara J'Info Tours.

Ce tip de vacante prefera antreprenoarea

Carmen Pavel (58 ani) spune ca este o fire activa, merge la birou cu bicicleta si prin urmare prefera vacantele active, in care ii place sa viziteze, sa faca diverse sporturi, scufundari, snorkeling si sa inoate. "Descopar lucruri interesante in orice destinatie, imi place sa merg foarte mult pe jos sa cuprind cat mai mult din viata locala", spune antreprenoarea care pana acum a vizitat peste 150 de tari de pe toate continentele.

As face inconjurul lumii inca o data.

"Mai sunt multe tari in care nu am ajuns", completeaza Carmen Pavel, care isi doreste sa vada Mozambique (tara in Africa) si sa ajunga cel putin inca o data in Tahiti. "Am fost de doua ori si nu am reusit sa ajung in insulele Marchize, as mai vrea o data in Insulele Filipine, mi-a placut foarte mult in Boracay. Inca o data in Fiji si Noua Zeelanda. As mai merge inca o data peste tot. As face inconjurul lumii inca o data", spune razand Carmen Pavel.

Chiar si asa, antreprenoarea precizeaza ca nu ar cheltui mai mult de 2.000 de euro pe o vacanta oriunde in lume, de doua saptamani, bani in care sa includa biletele de avion, cazare si cheltuielile la destinatie. "Intotdeauna optez pentru mancatul in restaurante mici, locale, cu trafic de clienti, nu merg la super-recomandatele restaurante pe Internet", explica proprietara J'Info Tours de ce o vacanta poate costa putin.

Daca vrei neaparat sa vezi ceva, nimic nu este imposibil.

Astfel, antreprenoarea ii incurajeaza pe romani ca atunci cand ajung intr-o agentie de turism sa ii ceara consultantului in turism variantele ieftine pentru destinatia in care vor sa mearga.

"Asa cum au doctorul de familie, sa isi aleaga agentul de turism al familiei pe care sa-l pastreze si sa fie foarte deschisi in cererile pe care le au si sa spuna Eu vreau o vacanta care sa ma coste 100 de euro. Ce poti sa imi oferi?. Astfel de cereri le plac profesionistilor", spune antreprenoarea, care vine si cu urmatorul exemplu.

"Cineva mi-a spus as vrea sa ajung in Maldive, dar este asa de scump ori de cate ori ma uit. In Maldive e sezon non-stop. Si i-am facut un pachet cu 650 euro, cazare 7 nopti, complex 3 stele, bilete de avion, demipensiune, transfer cu barca. A fost prin martie. Asa, in mod obisnuit, sub 1.000 de euro nu ai cum sa gasesti. Dar daca vrei neaparat sa vezi ceva, nimic nu este imposibil", conchide Carmen Pavel, proprietara J'Info Tours.

Citeste si Agentiile de turism de la strada vor disparea in 3-4 ani. Viitorul este online.



Citeste si