România pierde în fiecare an peste 30 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, un lucru care nu doar că destabilizează bugetul, dar țara noastră riscă să-și ia gândul de la banii din PNRR dacă nu îndeplinește unele condiții de limitare a economiei subterane. Sub presiunea unui deficit bugetar mare, nevoia statului de fonduri pentru „pomeni electorale”, dar și pentru a „închide gura Europei”, Finanțele au început să își scoată agenții din birouri și să-i trimită în „focarele” evazioniste. wall-street.ro a mers împreună cu agenții Fiscului la depozitele comercianților care își vând marfa la Dragonul Roșu, unul dintre cele mai mari centre comerciale din București cu marfă provenită din Asia, supranumit „paradisul evaziunii fiscale”.

10% din PIB sau între 32 și 33 de miliarde de euro: atât pierde anual România din cauza evaziunii fiscale, a declarat fostul ministru de Finanțe (actual ministru al MIPE), Adrian Câciu în emisiunea România Politică de la Prima News. Țara noastră este una dintre campioanele europene în ceea ce privește evaziunea fiscală, un lucru care slăbește un buget de stat care era deja „subnutrit”. Mai mult de atât, conform lui Adrian Câciu, în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român - adică, atât trebuie să aducă Fiscul la buget ca Uniunea Europeană să continue să subvenționeze România cu bani.

În ceea ce privește cifrele prezentate de Ministerul de Finanțe, se pare că Fiscul a început să își trimită agenții în vizite la evazioniști. În luna aprilie, acțiunile de control ale ANAF au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei. Am mers împreună cu agenții Fiscului la una dintre aceste acțiuni pentru a vedea cum încearcă ANAF să strângă cele 30 de miliarde de euro.

sigiliu ANAF

Sursă foto: wall-street.ro

Acțiune de control ANAF: Agenții pun lacătul pe depozitele comercianților de la Dragonul Roșu

Acțiunea de control a ANAF s-a desfășurat într-un complex de depozite din Voluntari, unde, mai mulți comercianți își păstrează marfa, vândută cel mai des în centre comerciale precum Dragonul Roșu. Agenții ANAF aleg comercianții inspectați în funcție de „lista rușinii” pe care o face administrația fiscală: sunt luați la ochi cei rău-platnici.

„Acțiunea se face pe baza unei analize de risc a ANAF. Se verifică documentele de proveniență a mărfurilor și a modului de declarare a veniturilor la bugetul de stat. Sunt implicați 60 de inspectori antifraudă care sigilează depozitele, urmând să fie identificați administratorii firmelor care au închiriat aceste spații, acșiune continuată prin inventarierea mărfurilor și compararea acestora cu documentele financiare”, a declarat Daniel Zamfir, inspector șef serviciu - ANAF.

Conform reprezentantului ANAF, marfa provine în general din China și Turcia. Este vorba de orice tip de marfă, mai puțin legume fructe, iar, în general, neregulile sunt legate de declararea în acte a unui număr mai mic de produce decât cel de la tarabă.

Sursă foto: Agerpres

Ce se întâmplă cu marfa confiscată: ANAF are propria „alimentară” în care vinde marfa de la evazioniști

Magazinele ANAF sunt locurile în care Fiscul vinde marfa confiscată de la cei care practică evaziunea fiscală. Acestea sunt destinate produselor neperisabile, cu valoare mică și cuprind în general produse de menaj sau îmbrăcăminte. Prețurile bunurilor sunt mai mici decât celor din second-handuri: prețul mediu al produselor din magazin depășește cu greu 10 lei.

În România există un total de 8 magazine ANAF care comercializează produse confiscate, toate în localități diferite. Magazinul de bunuri confiscate din București de află în Sectorul 4, pe strada Măriuca, nr.14.

AICI poți vedea cât costă și ce poți cumpăra din marfa confiscată de la evazioniști.

magazin ANAFSursă foto: wall-street.ro

Fiscul aproape și-a dublat controalele față de anul trecut

Doar luna trecută, Fiscul a avut 4.923 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 44,45%, comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost finalizate 3.408 acțiuni de control. Astfel, au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 364.833.125 lei, fiind înregistrată o creștere cu 47,79%, comparativ cu luna aprilie 2023. Pierderea fiscală s-a diminuat cu suma de 430 milioane de lei lei, comparativ cu luna aprilie 2023, când pierderea fiscală înregistrată a fost de 358 de milioane.

„Sunt două principii care trebuie să guverneze abordarea activității de control fiscal: principalul este încurajarea creșterii conformării voluntare și informarea contribuabilului, iar apoi prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Luna trecută, peste 65% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție au fost în contul TVA, ceea ce confirmă angajamentul pentru diminuarea GAP-ului despre care am tot vorbit. Cât despre ampla procedură de digitalizare pe care am început-o, se văd deja primele rezultate: aproape o mie de notificări de conformare au fost comunicate luna trecută pentru neconcordanțe privind TVA raportată, pe de o parte, prin sistemul RO e-Factura și sistemul RO e-Case de marcat electronice și, pe de altă parte, Declarația 300. De asemenea, avem zeci de notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO e-Transport şi o mie de notificări contribuabililor care au obligația depunerii Formularului 395. Sunt câteva dintre măsurile incipiente care anunță schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigmă în momentul în care modulele antifraudă vor fi pe deplin operaționale. Chiar și în aceste condiții, în luna aprilie, ANAF a înregistrat o creștere de venituri bugetare brute de 11,1%”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

ANAF masina interventie

Sursă foto: wall-street.ro

Sursa foto: Wallstreet.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri