3 Decembrie 2019

Abrogarea recursului compensatoriu: ce a decis comisia juridica a Camerei Deputatilor



Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei in sedinta de miercuri, conform Agerpres.

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat, marti, la dezbaterea din Comisia juridica de la Camera, ca era oportuna modificarea, imbunatatirea legii recursului compensatoriu si nu abrogarea ei, mentionand ca acest lucru nu va pune Romania la CEDO in postura de a fi facut ceva pentru rezolvarea situatiei din penitenciare.

Pe de alta parte, liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat ca parlamentarii PSD vor vota fara ezitare abrogarea recursului compensatoriu.

La dezbaterile din Comisie, Iordache a spus ca legea recursului compensatoriu a fost elaborata de Guvernul Ciolos si preluata de PSD in Parlament, unde a suferit modificari, majorandu-se doar compensarea de la 3 la 6 zile.

"Vom fi obligati sa platim despagubiri banesti daca abrogam recursul compensatoriu. Nu era mai bine daca mergeam cu o modificare si o imbunatatire a proiectului? Poate cea actuala nu e cea mai buna, dar poate fi imbunatatita. Simpla abrogare fara a pune nimic in loc nu cred ca ne va pune in postura ca tara sa spunem ca am facut ceva", a aratat Iordache.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea considera ca abrogarea legii este ''praf in ochii cetatenilor''. "Chestiunea asta cu abrogarea, fara sa explicam populatiei, este doar praf in ochii cetatenilor si un demers electoral", a adaugat Nicolicea.

La randul sau, deputatul Alfred Simonis a dat asigurari ca PSD va vota ''fara ezitare'' pentru abrogarea recursului compensatoriu.

"La propunerea PSD, acest proiect a fost inscris pe ordinea de zi. Fiecare parlamentar are dreptul sa-si spuna punctul de vedere, insa suntem aici prezenti si sustinem abrogarea recursului compensatoriu. Vom vota pentru abrogarea recursului compensatoriu fara ezitare. Pe de alta parte, nu putem sa nu recunoastem ca aceste proiecte au fost prost scrise si a determinat Ministerul Justitiei sa vina cu amendamente. (...) Suntem de acord ca abrogarea recursului trebuie sa fie de urgenta, chiar daca trebuie sa platim sanctiuni, preferam acest lucru ca sa nu mai moara oameni", a mai spus Simonis.



Citeste si