17 Martie 2016

ANRE a aplicat amenzi de 40 de mlioane de lei companiilor din energie in 2015, in crestere cu 8%



Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat anul trecut 828 de sanctiuni companiilor din eneergie, in valoare totala de 40,15 milioane lei (9 milioane euro), in crestere cu 8% fata de nivelul din 2014, arata datele transmise de autoritate.

In 2014, ANRE a aplicat 645 sanctiuni contraventionale, in valoare de 37,3 milioane lei. ANRE a precizat ca a aplicat sanctiunile producatorilor de energie electrica, furnizorilor de electricitate si gaze naturale, operatorilor de sisteme de transport sau distributie de energie electrica si de gaze naturale, dar si firmelor care se ocupa cu proiectarea sau executia de obiective din sistemul de transport si distributie de energie, conform News.ro

Autoritarea de reglementare din energie nu precizeaza numele companiilor sanctionate.

"Totodata, au fost aplicate sanctiuni operatorilor economici care nu si-au indeplinit obligatiile ce deriva din legislatia privind eficienta energetica", se arata in raspunsul ANRE.

Principalele motive ale sanctiunilor au fost, in 2015, incalcarea de catre firmele din energie a conditiilor de valabilitate asociate licentelor, atestatelor sau autorizatiilor emise de ANRE, dar si incalcarea standardelor de performanta pentru serviciul de distributie si furnizare.

De asemenea, alte sanctiuni au fost acordate pe motiv ca firmele au incalcat regulamentul de furnizare a energiei electrice si gazelor naturale sau regulamentele si procedurile privind tranzactionarea pe piata centralizata a energiei electrice.

Unele dintre companiile energetice sanctionate au incalcat regulamentele si procedurile privind cumpararea sau facturarea certificatelor verzi, precum si metodologia privind constituirea stocului minim de gaze naturale. ANRE este autoritatea de supraveghere a pietei energiei din Romania si are statut de institutie independenta. Conducerea autoritatii este numita de Parlament.

In prezent, Parlamentul trebuie sa numeasca trei noi membri, dintre care un vicepresedinte si doi membri simpli, in Comitetul de Reglementare al ANRE, posturile fiind ramase vacante din aprilie 2015. Comitetul are in total sapte membri, din care doar patru sunt ocupate in prezent.

Intarzierea numirii celor trei noi membri genereaza probleme in functionarea autoritatii de reglementare in energie, in conditie in care, pentru orice decizie, este nevoie de prezenta tuturor celor patru membri ramasi.



Citeste si