22 Ianuarie 2013

Suprataxarea devine realitate: guvernul loveste mediul de afaceri cu surprize fiscale



Bugetul publicat de Guvern a adus o serie de surprize. Propuneri mai vechi, agreate cu FMI, dar pe care mediul de afaceri le spera uitate se vor concretiza prin ordonanta de urgenta. Executivul si-a adus aminte de supraimpozitarea companiilor din sectorul petrol si gaze, dar nu ezita sa loveasca din nou si firmele mici.

Impozit suplimentar pentru monopolurile naturale

Guvernul vrea sa introduca un impozit suplimentar pe activitatile cu caracter de monopol natural din sectoarele energiei electrice si a gazului metan, taxa urmand sa fie aplicata operatorilor de transport si distributie incepand cu 1 februarie 2013. Astfel, taxa va fi inclusa in tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice si al gazelor naturale, iar valoarea acestei taxe va fi 0,45 lei/MWh, aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie energie electrica sau gaze naturale.

Guvernul precizeaza ca operatorii de distributie de energie electrica sau gaze naturale care au un numar de clienti mai mic de 100.000 nu vor plati aceasta taxa. "In cazul in care energia electrica sau gazele naturale se factureaza unui consumator fara a trece prin sistemul de distributie (consumatori racordati direct in sistemul de transport energie electrica sau gaze naturale) valoarea taxei pe monopolurile naturale este de 1,7 lei/MWh", se arata nota de fundamentare a proiectul de ordonanta de urgenta.
Citeste si LA CALD: Avem buget si masuri economice! Guvernul e socialist sau liberal?

Guvernul va taxa firmele care exploateaza resursele naturale

Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

Taxa va fi impusa in conditiile in care sistemul de redevente si tarife urmeaza sa fie revizuit abia incepand cu perioada 2014-2015, iar Guvernul cauta solutii pentru pastrarea deficitului bugetar in limitele convenite cu FMI, releva un proiect de ordonanta de urgenta, potrivit Mediafax.

Taxa speciala reprezinta cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil si venit la bugetul de stat.



Producatorii de gaze, primele victime ale suprataxarii

Guvernul vrea sa introduca o taxa de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile care extrag si comercializeaza gaze naturale in Romania, inclusiv in zona Marii Negre.

Ordonanta privind taxa asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor natural a fost o cerinta a Fondului Monetar International (FMI), iar Guvernul s-a angajat in acest sens prin scrisoarea de intentie.

Romania s-a angajat sa elimine, in baza unui calendar convenit cu Comisia Europeana si FMI, preturile si tarifele reglementate pentru consumatorii finali de gaze naturale si sa instituie o taxa care sa capteze o parte din veniturile suplimentare pe care le vor realiza operatorii economici ca urmare a dereglementarii preturilor mentionate mai sus.

Ca urmare, veniturile obtinute din aceasta noua taxa vor fi directionate catre bugetul de stat in vederea asigurarii
ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei parti din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale si pentru reducerea deficitului bugetar.


Revizuirea impozitarii in agricultura

Potrivit unui proiect de ordonanta care vizeaza modificarea Codului Fiscal, Guvernul vrea sa fiscalizeze veniturile din
silvicultura si piscicultura, asemanator veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, cu cota de impozit de 16%.

De asemenea, se doreste revizuirea sistemului de impozitare prin extinderea veniturilor impozabile la activitatile de crestere si exploatare a animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Executivul isi propune astfel sa unifice cota de impozit de 16% pentru veniturile din activitati agricole.

Pe de alta parte, Guvernul va discuta schimbarea modalitatii de impozitare a agricultorilor persoane fizice, astfel incat impozitul sa scada de la 214 lei pe hectar la 85-96,5 lei pe hectar, in functie de suprafata.

Astfel, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu nor fi impozitati, ca si pana in prezent, cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

"Interesul nostru este de a fiscaliza cat mai mult din activitatea agricola si de a ajuta la comasarea terenurilor", a declarat luni ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care s-a intalnit la sediul Ministerului Agriculturii cu ministrul de resort, Daniel Constantin, si cu reprezentanti ai patronatelor din agricultura, citat de Mediafax.


Inca o palma data mediului de afaceri: pragul pentru microintreprinderi scade

Potrivit proiectului de ordonante de urgenta, Guvernul mai da o palma mediului de afaceri, pe langa mult dezbatutul TVA la incasare.

Astfel, noul buget este realizat pe faptul ca pragul pentru intrarea in categoria microintreprinderi scade de la 100.000 euro la 65.000 euro.

Pana la acest prag, firmele vor fi considerate microintreprinderi si vor fi obligate sa plateasca un impozit de 3% din cifra de afaceri si nu vor putea opta pentru plata impozitului pe profit.

Totusi, persoanele juridice care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere pana la modificarile aduse prin proiectul de ordonanta, vor pastra acest regim de impozitare pentru anul 2013.


Cresc accizele la bere

Avand in vedere angajamentele asumate de Romania in scrisoarea de intentie cu FMI, Guvernul trebuie sa coreleze cotele de accize pentru bere si bauturile fermentate (altele decat berea si vinul).

Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.

In acelasi timp, pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50% se va percepe o acciza suplimentara de 25 euro/hl de produs.

De asemenea, proiectul vizeaza cresterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.

Pentru berea realizata de micii producatori de bere, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

In acelasi sens, se propune devansarea cu trei luni a calendarului de crestere a nivelului accizei totale la tigarete.



Cresterea deductibilitatii la cheltuielile de cercetare

Un lucru bun, insa, pentru mediul de afaceri este majorarea deducerii suplimentare in cazul activitatilor de cercetare si dezvoltare, de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

"Avand in vedere rolul important al activitatii de cercetare-dezvoltare in sustinerea cresterii economice, recunoscut atat pe plan intern, cat si european, precum si permanenta nevoie de atragere de resurse pentru finantarea acestor activitati, nivelul de 20%, stabilit pentru stimulentul fiscal nu asigura o sustinere reala a acestui domeniu", precizeaza Guvernul.



Citeste si