2 Decembrie 2010

Ministrul francez de Finante: Exista o aberatie incredibila sa compari Spania cu Romania sau Pakistan



Compararea Spaniei cu Romania sau Pakistan in functie de evaluarea riscurilor pe pietele financiare este "o aberatie incredibila", situatia acestora fiind diferita in ceea ce priveste datoria, deficitul si capacitatea de a colecta taxe, a declarat ministrul francez de Finante, Christine Lagarde (foto).

"Cand privesti la evaluarea riscului, exista o aberatie incredibila sa compari Spania cu Romania sau Pakistan. Nu se afla la acelasi nivel, nici in privinta datoriei, nici a deficitului, nici a capacitatii de a colecta taxe", a spus Lagarde, intr-un interviu acordat postului francez de radio RTL.

Ministrul francez considera ca situatia din Europa este greu de inteles de catre pietele financiare, potrivit Mediafax.

"Europa este greu de inteles de catre piete. Acestea opereaza, in aumite momente, un pic irational, ca o turma, si trebuie sa stie cine decide si cine plateste", a spus ea.

Lagarde a respins posibilitatea ca Franta sa fie afectata de contagiunea problemelor de la periferia zonei euro si considera pachetul financiar de 85 de milioane de euro acordat Irlandei suficient pentru a sustine tara in urmatorii trei ani.

"Cand privim la costurile la care Franta s-ar refinanta acum, suntem lideri, Germania, Franta, Olanda, Austria si Finlanda au cea mai buna evaluare a riscului din Europa", a adaugat oficialul.

Costurile de asigurare a datoriilor statului spaniol impotriva riscului de default au crescut in ultima perioada, depasindu-le pe cele ale Romaniei, din cauza temerilor ca tara ar putea fi afectata de criza datoriilor suverane din zona euro.

Costurile de asigurare a datoriilor Romaniei s-au redus in trimestrul al treilea, iar statul roman a coborat doua pozitii in topul statelor cu cele mai riscante datorii, pe locul zece, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pietei financiare CMA.



Citeste si