30 Noiembrie 2010

Premierul spaniol s-a angajat sa aplice reforme economice profunde



Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a angajat sa aplice reforme economice profunde, cat mai curand posibil, in incercarea de a convinge investitorii in obligatiuni sa continue finantarea tarii, transmite Bloomberg.

Reformele vor avea loc in domeniul legislatiei muncii, sistemul de pensii si al energiei, dar si pentru cresterea concurentei in randul furnizorilor de bunuri si servicii, arata Mediafax.

"Guvernul s-a angajat sa continue reformele. Schimbarile vor face economice mai productiva si mai competitiva", a spus Zapatero, dupa o intalnire cu oameni de afaceri spanioli, intre care si presedintele Banco Santander, Emilio Botin.

Randamentul obligatiunilor spaniole a crescut in aceasta saptamana, dupa ce guvernul irlandez a cerut ajutor financiar din partea Uniunii Europene si FMI.

Zapatero a declarat, vineri, ca sub nicio forma Spania nu va solicita sprijin finaniar international, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei si Irlandei.

Autoritatile spaniole spera ca prin masuri de asuteritate, reducerea deficitului bugetar si restructurarea bancilor cu probleme sa depaseasca criza.

Spre deosebire de alte natiuni din zona euro, Spania este pe cale sa atinga tintele fixate pentru deficitul bugetar, care a scazut cu 47,3% in perioada ianuarie-octombrie, fata de intervalul similar din 2009.

Un program de sprijin pentru Spania ar epuiza practic Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (EFSF), prin care UE si FMI pot acorda in total imprumuturi de 750 miliarde de euro.

Şeful bancii centrale germane (Bundesbank), Axel Weber, membru in conducerea Bancii Centrale Europene, a declarat in aceasta saptamana ca EFSF si alte fonduri europene au suficienti bani pentru a acoperi necesarul de imprumut al Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei.

In privinta Portugaliei, 34 din 50 de analisti intervievati de Reuters in aceasta saptamana cred ca va fi nevoita sa solicite sprijinul UE si FMI, dupa ce dificultatile de respectare a tintelor privind deficitul bugetar au sporit neincrederea investitorilor in strategia guvernamentala de consolidare.

Parlamentul portughez a aprobat, vineri, un buget de austeritate pentru 2011, care prevede reducerea deficitului la 4,6% din PIB, de la 7,3% in acest an.



Citeste si