16 Noiembrie 2010

Povara dobanzilor, prea mare pentru Grecia



Grecia ar trebui sa restructureze datoriile deoarece povara dobanzilor pe care le are de platit nu poate fi sustinuta pe termen lung, apreciaza presedintele institutului economic german Ifo, Hans-Werner Sinn, citat de Reuters, informeaza Mediafax.

"Povara dobanzilor este foarte mare in cazul Greciei, poate prea mare pentru a putea fi dusa pe termen lung. Cred ca ar fi potrivit ca o parte din datoria suverana sa fie redusa, chiar daca aceasta masura ar afecta, in mare masura, bancile germane si franceze. Datoria elena trebuie restructurata cat mai curand", a declarat Sinn pentru publicatia portugheza Jornal de Negocios.

El considera, totodata, ca situatia Irlandei si Portugaliei este mai buna decat cea a Greciei, aceste state putandu-si plati datoriile.

"Cred ca Portugalia si Irlanda sunt intr-o forma mai buna decat statul elen. Aceste tari se incadreaza intr-o categorie diferita", a spus seful Ifo.
Sinn a criticat ideea ca Germania ar trebui sa ajute statele cu probleme din zona euro, considerand ca acestea trebuie sa-si reduca deficitele bugetare.

"A trai cu imprumuturi este ca si cum ai consuma droguri. Nu este sanatos. Asa ca doza de droguri trebuie diminuata. In ultimii 10 ani in care s-a folosit euro, Germania a pierdut mult sange, prin transfuzii pentru economii precum Portugalia, Spania, Grecia sau Irlanda", a mentional el.



Citeste si