Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, joi, ca nu considera ca politica Rezervei Federale a SUA (Fed) indica tentative ale Statelor Unite de depreciere a dolarului, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Fed a anuntat, miercuri, ca va achizitiona in urmatoarele opt luni obligatiuni ale guvernului american in valoare de 600 de miliarde de dolari. Banca Japoniei a luat o decizie similara luna trecuta.

"Nu am niciun indiciu care sa-mi schimbe increderea in faptul ca autoritatile americane nu urmaresc o politica a dolarului slab. Este in interesul SUA sa aiba o moneda puternica in raport cu alte valute tranzactionate liber", a spus Trichet, in timpul unei conferinte de presa organizata dupa ce BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.

Lideri ai economiilor emergente importante din America Latina si Asia au avertizat ca vor analiza masuri prin care sa combata intrarile de capital dupa decizia Fed. Masura adoptata de SUA ar putea conduce la aprecierea monedelor acestor state si pune in pericol perspectivele pentru o intelegere de reducere a dezechilibrelor economice globale la urmatoarea reuniune G20, de la Seul.

Trichet a refuzat sa comenteze in amanunt masura adoptata de Fed.

BCE va astepta pana in decembrie pentru a decide asupra retragerii masurilor neconventionale de sprijinire a economiilor statelor din zona euro, insa nu este obligatoriu ca toate aceste instrumente sa fie retrase inaintea modificarii dobanzii de politica monetara.

"Putem modifica dobanda fara a retrage toate aceste masuri de sprijin", a spus Trichet.

Oficialul a mentinut estimarea ca recuperarea zonei euro este destul de solida pentru a depasi dificultatile.
Afirmatiile sefului BCE sunt sustinute de datele economice bune ale zonei euro din ultima perioada, dar banca ramane, astfel, izolata in randul institutiilor similare din economiile importante si pune presiune de apreciere pe euro.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri