5 Noiembrie 2010

Statele emergente reactioneaza la programul Fed



Lideri ai marilor economii emergente din America Latina si Asia au avertizat ca vor analiza noi masuri pentru compensarea lichiditatilor de 600 de miliarde de dolari prin care Rezerva Federala a SUA (Fed) vrea sa sustina economia americana, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Statele emergente au criticat decizia Fed, care ameninta sa duca la aprecierea propriilor monede in raport cu dolarul. Masura adoptata de SUA face putin probabila o intelegere pentru reducerea dezechilibrelor economice in randul liderilor statelor G20 la reuniunea urmatoare, de la Seul.

"Atata timp cat lumea nu arata retinere in a tipari monede cu circulatie internationala, ca dolarul, aparitia unei noi crize este inevitabila, asa cum se lamenteaza destui intelepti lideri occidentali", a afirmat Xia Bin, consilier la Banca Chinei, intr-o publicatie a institutiei financiare.

Nemultumiri la adresa masurii Fed au fost exprimate si de tariel dezvoltate. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, a declarat ca este ingrijorat ca SUA incearca sa stimuleze cresetrea economica prin injectarea de lichiditati.

Ministrul a adaugat ca exista adevar in acuzatia ca Statele Unite influenteaza cursul dolarului prin politica monetara si s-a declarat ingrijorat referitor la cresterea gradului de protectionism, sub diferite forme, in intreaga lume.

In Coreea de Sud, Ministrul Finantelor si Strategiei a avertizat ca va analiza "agresiv" masuri de control al intrarilor de capital, in timp ce Secretariatul pentru Comert Exterior din Brazilia a anuntat ca decizia Fed ar putea declansa "represalii".

Ministrul Economiei din Turcia, Ali Babacan, considera ca politica Rezervei Federale ar putea avea un efect contrar celui anticipat de SUA.

"Masura Fed este luata intr-un climat disperat. Ar trebui analizat daca introducerea atator lichiditati in piata poate produce mai multe pagube decat lucruri bune", a spus el.

Thailanda a ridicat posibilitatea unei actiuni concertate pentru a combate efectul afluxului mare de dolari asteptat pe pietele emergente.

"Guvernatorul bancii centrale a confirmat discutii cu sefii institutiilor similare din tarile vecine, care sunt gata sa adoptam impreuna masuri daca va fi nevoie de limitarea impactului unor intrari de fonduri speculative", a declarat ministrul de finante, Korn Chatikavanij.



Citeste si