23 Octombrie 2009

Serbia vrea sa distribuie gaze prin South Stream si in Romania



Serbia sustine ca va deveni un centru major pentru distributia de gaze naturale rusesti in Europa, datorita capacitatilor de stocare si transport prevazute in proiectul conductei South Stream, putand stoca rezerve si pentru alte state europene, precum Romania, relateaza site-ul de stiri sarbesc B92, citat de NewsIn.
Directorul companiei energetice de stat din Serbia (Srbijagas), Dusan Bajatovici, a spus ca South Stream, ce va avea o lungime de 470 kilometri, va avea o capacitate de 36-41 miliarde metri cubi pe an, de patru ori mai mult decat la anuntarea proiectului, anul trecut.

El a precizat ca Srbijagas si Gazprom au decis sa construiasca mari facilitati de stocare in Serbia, cu o capacitate totala de pana la sapte miliarde metri cubi, ce ar putea servi ca centre de distributie pentru tarile din regiune.

"Acest fapt ar transforma Serbia intr-un lider energetic regional, ce ar putea distribui gaze naturale catre Bosnia, Croatia, Macedonia, Romania si, poate, Bulgaria", a afirmat Bajatovici.

Directorul Srbijagas estimeaza ca Serbia va avea venituri anuale de 500 milioane euro din taxele de tranzit impuse tarilor ce cumpara gazele naturale rusesti.

Anuntul vine la doua zile dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat Serbia si a semnat un acord pentru crearea de companii cu capital mixt, ce vor construi sectorul sarb al South Stream si o mare facilitate de stocare in nordul tarii.

La finalul negocierilor dintre Medvedev si omologul sau sarb Boris Tadici, monopolul rus al gazelor naturale Gazprom si Srbijagas au semnat Protocolul referitor la sectorul sarb al gazoductului South Stream.

De asemenea, companiile au semnat acordul de infiintare a unei companii mixte de depozitare subterana a gazului la Banatski Dvor, in apropiere de Novi Sad.

Proiectul ruso-italian South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica ocolind Ucraina si Romania.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va ramifica in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.



Citeste si