8 Iulie 2009

Top 10 cele mai scumpe orase din lume pentru expati



Vezi cum arata top 10 cele mai scumpe orase din lume pentru expati, pe baza unui studiu publicat de compania de consultanta Mercer.

Locul 10

Johannesburg devine cel mai ieftin oras din lume pentru expati, inlocuind astfel orasul Asuncion din Paraguay, care ocupa anul trecut aceasta pozitie.

Pe locul zece se situeaza orasul Singapore, intr-un top dominat de metropole din Europa si Asia.

Orasul asiatic ocupa anul acesta locul detinut anul trecut de Milano.

Singapore se remarca si prin cea mai mare scadere anuala in costurile de ocupare pe piata de birouri, o cadenta a declinului de 34%, conform unui studiu CB Richard Ellis.


Locul 9

Beijingul urca de pe locul 20 pana pe pozitia 9.

"Ca o consecinta directa a crizei economice, am observat fluctuatii valutare semnificative, care au avut un impact profund asupra clasamentului din 2009", a explicat intr-un comunicat Nathalie Constantin-Métral, analist la Mercer.


Locul 8

New York a urcat insa de pe locul 22, in 2008, pana pe locul 8.

Studiul Mercer are la baza costul de trai din New York, care a primit indicele 100, iar indicii pentru restul oraselor analizate sunt calculati pornind de la aceasta valoare.


Locul 7

Copenhaga isi pastreaza pozitia de anul trecut in topul celor mai scumpe orase pentru expati.

Potrivit unui studiu al bancii elvetiene UBS, cele mai mari salarii brute se plateau anul trecut in Copenhaga, capitala Danemarcei fiind urmata de Oslo, Zurich, Geneva si Dublin.

In 2007, cel mai scump hamburger putea fi cumparat la Copenhaga, iar cel mai ieftin la Beijing.


Locul 6

Zurich urca trei pozitii in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati.

Viena a depasit orasul elvetian Zurich si a ajuns pe primul loc in clasamentul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii din lume.

Multe monede nationale, precum euro si lira sterlina, s-au depreciat considerabil fata de dolar, care a dus la o adevarata degringolada in clasament pentru multe dintre orasele europene.


Locul 5

Hong Kong urca o pozitie pana pe locul 5 in clasamentul intocmit de Mercer.

De asemenea, rolul Hong Kong-ului de centru financiar pentru regiunea de sud a Asiei ii ofera un avantaj enorm fata de rivali, in ceea ce priveste competitivitatea.

Pana acum, tara nu s-a confruntat cu problema somajului, atat de grav resimtita in alte regiuni insa, cresterea cheltuielilor guvernamentale si accesul dificil la credite ar putea afecta atat sectorul privat, cat si pe cel public.


Locul 4

Geneva este un alt oras elvetian intrat in Top 10 cele mai scumpe orase pentru expati.

Cea mai spectaculoasa scadere a fost inregistrata de Varsovia, care cade de pe locul 35 tocmai pe pozitia 113.

Olso, oras care in 2008 a ocupat pozitia a patra in clasament, a cazut pe locul 14.


Locul 3

Moscova cade de pe locul intai pe locul trei.

Capitala Rusiei a pierdut titlul de cel mai scump oras din lume in fata capitalei nipone, pentru anul 2009, mai ales pe fondul volatilitatii valutare cauzate de criza financiara globala.


Locul 2

Osaka sare noua locuri pana pe a doua pozitie in topul celor mai scumpe orase pentru expati.

Conform studiului, ce se bazeaza pe analiza preturilor a circa 200 de bunuri si servicii (locuinta, alimente, transport, haine, cheltuieli pentru activitati din timpul liber), in 143 de orase din lume, doua metropole nipone, Tokyo si Osaka, au devenit cele mai scumpe din lume.


Locul 1

Tokyo devine cel mai scump oras din lume pentru expati in 2009, detronand Moscova.




Citeste si