Scaderea numarului imigrantilor ar putea intarzia iesirea Marii Britanii din recesiune, a anuntat luni Ernst & Young Item Club, un important grup care face previziuni economice.
Ernst & Young Item Club, care are ca membrii companii dintr-o serie larga de sectoare ale industriei, a anuntat ca nivelul imigratiei din Marea Britanie, inregistrat in ultimii zece ani, nu va fi atins nici dupa incheierea recesiunii, potrivit NewsIn.

Firma mai estimeaza ca acest lucru va avea impact nu numai asupra cresterii produsului intern brut (PIB), ci ar putea afecta eforturile pentru reechilibrarea economiei, care va dispune de o activitate mai puternica in sectorul prelucrarii si mai mica in cel financiar si al altor servicii, in cazul in care personalul calificat nu va fi indeajuns.

Dependenta economiei britanice de forta de munca importata a fost subliniata de o cercetare de saptamana trecuta a Financial Times, care a aratat ca imigrantii isi pastreaza cu mai mult succes locurile de munca in timpul recesiunii decat britanicii.
Raportul companiei arata ca estimarile oficiale privind nivelul imigrantilor, care ar atinge 190.000 persoane anual, sunt "mult prea optimiste".

Chiar si inaintea recesiunii existau dovezi conform carora fluxul imigrantilor se va tempera. Numarul total al imigrantilor a atins 198.000 in 2007, fata de 240.000 in 2004, iar compania estimeaza ca acesta va continua sa scada, in contextul in care nivelul de trai din Europa de Est se aliniaza celui din occident.

Raportul mai arata ca temperarea fluxului de imigranti pe termen lung se va accelera incepand cu 2011, cand alte state europene vor relaxa regulie de angajare pentru imigrantii din statele A8 (cele care au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004), si anume Polonia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia.

Totodata, raportul pune la indoiala estimarile oficiale potrivit carora integrarea Bulgariei si Romaniei va creste numarul imigrantilor la 230.000 anual in perioada 2008-2010.

The Times scria recent ca cel mai mare val de imigratie din istoria Marii Britanii, care a adus sute de mii de est-europeni in aceasta tara dupa extinderea UE, pare sa se afle la final.

Incepand din 2004, aproape un milion de est-europeni s-au instalat in Marea Britanie, dupa aderarea Poloniei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei si Sloveniei la UE. Insa cele mai recente cifre arata ca numarul est-europenilor care se intorc in tarile lor aproape s-a dublat anul trecut. In acelasi timp, numarul celor care se inregistreaza pentru a munci in Marea Britanie a continuat sa scada pe masura ce recesiunea se adanceste, iar locurile de munca devin tot mai greu de gasit.
Cifrele de la Oficiul National de Statistica confirma o tendinta care a devenit evidenta in urma cu aproape 12 luni, cand alte state europene au ridicat restrictiile de pe piata muncii pentru est-europeni.

Astfel, numarul est-europenilor care au primit permis de munca a scazut la 133.000 in martie 2008-martie 2009, o scadere cu 36% fata de anul precedent.

Pe de alta parte, Marea Britanie inregistreaza si o crestere a emigratiei pe termen lung. Cifre provizorii referitoare la cei care emigreaza pentru mai mult de un an arata ca numarul de cetateni straini care parasesc Marea Britanie a crescut cu 30% in septembrie 2008, fata de aceeasi data a anului 2007. Migratia neta a scazut la 147.000 de persoane, fata de peste 200.000 in 2005.

Potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Marea Britanie va deveni una dintre principalele destinatii pentru imigranti, in contextul incalzirii globale si al cresterii populatiilor lumii, peste 174.000 de persoane urmand a veni anual in Regatul Unit.

Tendinta aceasta ar putea continua pentru urmatorii patruzeci de ani. Pana la momentul respectiv, doar Statele Unite sau Canada vor primi mai multi imigranti, potrivit datelor ONU.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri