13 Noiembrie 2008

Gazprom: Gazele naturale exportate in Europa se vor ieftini din 2009

Preturile de export ale gazelor rusesti catre consumatorii europeni vor scadea de la inceputul anului viitor, a spus directorul executiv al Gazprom, Alecsei Miller, citat de RIA Novosti.

"Intr-adevar, gazele rusesti destinate consumatorilor europeni se vor ieftini de la inceputul lui 2009", a declarat Miller, care a adaugat ca pretul gazelor naturale exportate in Europa, in al patrulea trimestru, a depasit pretul record de 500 dolari/1.000 de metri cubi.

Pretul gazelor naturale are o volatilitate mai scazuta comparativ cu pretul petrolului, a spus Miller, fiind calculat in functie de costurile titeiului si produselor petroliere, potrivit NewsIn.

De asemenea, Miller a spus ca Gazprom a oferit companiei germane BASF posibilitatea de a deveni parte in cadrul unor proiecte din estul Siberiei.

In 2009, Gazprom ar putea aloca 30% din investitii in proiectele de exploatare a gazelor naturale din peninsula Yamal, a mai spus Miller, in conditiile in care productia de gaze din Siberia de Vest este in scadere.



Citeste si