17 Iunie 2008

Aurul se scumpeste pe fondul deprecierii dolarului

Pretul aurului a crescu ieri in Europa, in contextul in care dolarul s-a depreciat in fata euro si pretul petrolului s-a stabilizat dupa pierderile inregistrate anterior, traderii estimand ca intensificarea temerilor legate de inflatie vor fi urmatorul factor de scumpire a aurului.

Pretul aurului a crescut luni la 875,40-876,40 dolari/uncie, in urcare fata de nivelul de 869-870 dolari/uncie la inchiderea sedintei de vineri din New York, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Metalul pretios ramane sensibil la orice noua apreciere a dolarului, dupa ce moneda americana a inregistrat cea mai buna evolutie saptamanala a ultimilor trei ani in fata unui cos de valute, ducand aurul, joia trecuta, la cel mai coborat nivel din data de 2 mai.

Cu toate acestea, perspecitiva pretului la aur ramane una pozitiva, pe fondul intensificarii temerilor legate de inflatie si al mentinerii petrolului la un nivel de peste 130 doilari/baril.

"Aurul incepe sa fie independent de cotatia dolarului, in actualul context al inflatiei, si pe o perioada lunga de timp ar trebui sa depaseasca toate celelalte marfuri", a declarat directorul pentru metale pretioase din cadrul Bank of Nova Scotia, Simon Weeks.

Pe termen scurt, piata continua sa urmareasca miscarile din pietele de schimb externe, orice depreciere a dolarului incurajand cumpararea metalului pretios ca aparare impotriva inflatiei.



Citeste si