Ungaria ar trebui sa isi stabileasca drept prioritate participarea la proiectul european Nabucco, a declarat un oficial din Departamentul de Stat american, dupa o intalnire cu consilierul pentru securitate si politica externa a premierului ungar de miercuri, informeaza site-ul de stiri politics.hu, citat de NewsIn.
Comentariul a fost facut dupa o intalnire a consilierului pentru securitate si politica externa a premierului ungar, Karoly Banai, cu Matt Bryza, adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, care este si coordonatorul politicii energetice a SUA la Marea Neagra si Marea Caspica.

Intalnirea celor doi oficiali a avut loc miercuri, la doua zile dupa ce Ungaria a anuntat ca va participa la proiectul gazoductului rus South Stream, si cu o zi inainte de vizita premierului ungar Ferenc Gyurcsany la Moscova pentru semnarea acordului in acest sens.

si subsecretarul de stat pentru afaceri europene si eurasiatice Daniel Fried si-a exprimat sprijinul pentru proiectul Nabucco, intr-un interviu acordat cotidianului Népszabadság.

"Pozitia Statelor Unite este ca Washingtonul nu vrea sa se implice intr-un razboi al gazoductelor, ci vrea sa isi ajute aliatii europeni sa incheie acorduri durabile si favorabile cu Gazprom", a spus Fried. "Doar Nabucco poate ajuta Ungaria sa isi diversifice aprovizionarea si sa isi reduca dependenta de gazul rus cu pana la 25%".

"Nu este momentul sa ni se distraga atentia spre alt gazoduct, care ar costa de trei ori mai mult decat Nabucco si a fost proiectat pentru a pune capat concurentei printr-un monopol. Sprijinirea Nabucco, care se va baza in special pe gaz din Azerbaidjan este in interesul consumatorilor ungari si conduce la mai multa transparenta in sectorul energetic", a conchis Fried.

Ungaria a anuntat luni ca se va alatura proiectului rus South Stream, considerat un concurent pentru Nabucco, proiect european la care Budapesta este partenera, sustinut de Statele Unite pentru a reduce dependenta Europei de gazul rus.

Premierul ungar a declarat ca participarea la South Stream nu inseamna ca Ungaria renunta la Nabucco. "Ungaria este interesata ca ambele conducte sa treaca pe teritoriul sau", a spus premierul Gyurcsany. El a estimat costul segmentului ungar al South Stream la aproximativ "doua miliarde de dolari sau euro", investitie ce va fi recuperata in termen de 15 ani.

South Stream, proiect de 10 miliarde de euro initiat de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI este destinat sa aduca gaz din Siberia catre Europa, iar Rusia a cooptat pana in prezent Bulgaria, partenera si ea la Nabucco, si Serbia, pe langa Ungaria.

Acordul cu Ungaria va fi semnat joi la Moscova, in timpul unei vizite a premierului Gyurcsany.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri