11 Februarie 2008

Fitch a coborat ratingul GSK

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingul pentru credite pe termen lung al producatorului britanic de farmaceutice GlaxoSmithKline de la 'AA' la 'AA-', ca urmare a estimarilor companiei privitoare la diminuarea castigurilor in 2008, arata un comunicat al agentiei de rating.

Fitch Ratings a confirmat, insa, ratingul 'F1+' pentru credite pe termen scurt al GlaxoSmithKline. Perspectiva ratingului pentru credite pe termen lung este, in continuare, 'negativa'.

Decizia agentiei de rating survine in contextul in care GlaxoSmithKline a anuntat joi, cu ocazia publicarii rezultatelor financiare pentru 2007, ca estimeaza ca va inregistra in 2008 o continuare a scaderii castigurilor, ca urmare a reducerii vanzarilor de produse Avandia si a competitiei puternice de pe segmentul de medicamente generice (la care nu se platesc drepturi de licenta).

Perspectiva negativa reflecta flexibilitatea financiara in scadere a companiei, in contextul problemelor create de temperarea cresterii diviziei farmaceutice a GlaxoSmithKline si de angajamentul companiei de a-si incheia, pana in 2009, un program de rascumparare de actiuni in valoare de 12 miliarde lire sterline.

Analistii de la Fitch mai arata, insa, ca este posibil ca GlaxoSmithKline sa rascumpere actiuni si dupa 2009. GlaxoSmithKline a confirmat ca vrea ca in 2008 sa faca rascumparari de actiuni in valoare de 6 miliarde lire sterline.

"O scadere a vanzarilor medicamentului Avandia, folosit pentru tratamentul diabetului, corelata cu accentuarea competitiei pe piata genericelor si rascumpararea de actiuni planificata de companie determina coborarea ratingului GlaxoSmithKline de la 'AA' la 'AA-'", a precizat un director Fitch pentru companii, Britta Holt.

Vanzarile de produse farmaceutice ale grupului din anul fiscal 2007 au stagnat, afectate de scaderea castigurilor de pe urma medicamentului Avandia, dupa ce un grup de cercetatori au facut o legatura intre acest medicament si o crestere a numarului de atacuri de cord in mai 2007. In afara acestui aspect, alte medicamentele produse de companie, precum Zofran Wellbutrin, au fost expuse competitiei de pe piata genericelor.

Ratingurile GlaxoSmithKline reflecta, totodata, diversitatea produselor companiei, raspandirea geografica, programele de succes de cercetare si dezvoltare ale companiei, puse in evidenta de portofoliul solid de produse. Evaluarea GlaxoSmithKline reflecta, de asemenea, pozitia pe piata a companiei, in calitate de al doilea producator de farmaceutice de pe piata mondiala.

Ratingurile GlaxoSmithKline iau in considerare si marja de profit operational a companiei, de 33% in anul fiscal 2007, care este impresionanta comparativ cu cele ale grupurilor concurente. Pe de alta parte, insa, ratingurile sunt limitate de politica financiara prietenoasa fata de actionari si de apetitul constant pentru achizitii.



Citeste si