22 Octombrie 2007

UE ar putea adopta o politica comerciala mai dura fata de China

Uniunea Europeana (UE) ar putea adopta o pozitie mai dura fata de China in legatura cu majorarea excedentului comercial, din moment ce guvernul chinez continua sa ignore cererile de a face piata mai accesibila exportatorilor si investiorilor straini, a transmis executivul UE, citat de presa internationala.

UE a avut pana acum, in ceea ce priveste problema Chinei, o abordare mai concilianta decat Statele Unite, care are deja mai multe litigii la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a alaturat joi celor care au solicitat Chinei sa ia masuri.

"Suntem foarte ingrijorati de uriasul deficit comercial pe care Europa il are cu China", le-a declarat Barroso jurnalistilor, inaintea summitului UE din Lisabona.

"Eu insumi am discutat foarte clar aceasta problema cu partenerii chinezi. Am primit unele asigurari din partea Chinei ca vor coopera cu noi pentru corectarea dezechilibrelor. Sincer, pana acum, nu am vazut rezultate semnificative in aceasta privinta", a adaugat Barroso.

Saptamana trecuta, ministrii de finante din UE au stabilit ca yuanul este in prezent moneda cu cele mai mari probleme de pe piata mondiala si o delegatie va trebui sa discute, la Beijing, spre sfarsitul acestui an, despre ingrijorarile ca moneda chinezeasca este mentinuta intentionat la un curs de schimb redus, pentru a ajuta exporturile tarii.

Excedentul comercial al Chinei cu UE a atins, in primele sapte luni ale anului 2007, 86 miliarde euro (122,6 miliarde dolari), cu 25% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate joi.

Un purtator de cuvint al comisarului european pentru comert Peter Mandelson a transmis ca Bruxelles-ul va primi din ce in ce mai multe solicitari de a lua masuri protectioniste, daca UE nu va avea din partea Chinei mai multe oportunitati de extindere pe piata sa emergenta.

"In cazul in care China nu usureaza presiunile, ne vom confrunta cu cereri pentru o noua abordare", a declarat purtatorul de cuvant Peter Power, subliniind ca Mandelson considera nepotrivita o politica protectionista.

"Mentinerea comertului liber in ambele directii este cea mai buna solutie pentru ambele parti. Acesta ramane obiectivul nostru, care va fi indeplinit daca se vor lua masuri practice de catre China", a mai transmis Mandelson.

UE si China vor organiza un summit la nivel inalt in luna noiembrie, care are pe ordinea de zi problema comertului.



Citeste si