27 Septembrie 2007

Singapore, in varful topului statelor unde afacerile se fac rapid si comod

Pentru a doua oara consecutiv, Singapore a fost declarat cel mai primitor centru de afaceri, unde legislatia faciliteaza desfasurarea comoda si rapida a afacerilor, informeaza editia online a cotidianului International Herald Tribune (IHT), citand raportul Bancii Mondiale.

Conform studiului realizat de Banca Mondiala si publicat in raportul anual “Doing Business”, Singapore a fost declarat in acest an cel mai accesibil stat pentru incheierea afacerilor, urmat de Noua Zeelanda, Statele Unite, Hong Kong, Danemarca, Marea Britanie, Canada, Irlanda, Australia si Islanda.

Raportul Banci Mondiale este realizat in conformitate cu datele legislative comparative preluate din economiile a 178 de state, printre care se numara si cateva tari est-europene ca Macedonia, Croatia, Georgia si Bulgaria, situate in randul top-reformatorilor.

Exista cazuri in care unele din aceste tari surclaseaza statele vestice in privinta cadrului legal in care se desfasoara afacerile, relateaza reprezentantii Bancii Mondiale .Astfel, Estonia si Georgia, situate pe locurile 17 si 18, figureaza in clasament inaintea unor state occidentale ca Belgia (locul 19), Germania (locul 20), Olanda (locul 21) si mult inaintea Frantei (locul 31), Spaniei (locul 38) sau Italiei (locul 53).
Cele mai “neprietenoase” state in reglarea relatiilor de afaceri au fost declarate, incepand cu cea mai putin favorabila unui mediu de afaceri, Congo, Republica Central-Africana, Guineea-Bissau, Republica Congo, Burundi, Chad si Venezuela.

Aproximativ 200 de reforme in 98 de economii analizate a fost introduse, potrivit raportului, in perioada aprilie 2006 – iunie 2007. “Reformatorii au simplificat regulile in business, au consolidat drepturile de proprietate, au facilitat platile taxelor, permitand accesul rapid la creditare si reducand costurile cu exporturile si importurile”, au declarat reprezentantii Bancii Mondiale, citati de IHT.

Printre tarile care si-au schimbat recent legislatia in acest sens se regasesc statele asiatice, China, India, Indonesia, Turcia si Vietnam, dar si Egiptul. In China, de exemplu, s-au reglementat mai atent aspecte privind pioritatea impartirii activelor unei companii in caz de faliment creditorilor, in timp ce in Indonezia si Vietnam s-a luat in calcul protectia investitorilor, iar Turcia a ales sa isi reduca taxa pe profit in randul corporatiilor.



Citeste si