China a denuntat, joi, \"protectionismul\" Statelor Unite, care se traduce prin masuri care sunt in contrast cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), precum dubla taxare pentru unele segmente ale exporturilor chinezesti, informeaza AFP, citat de NewsIn.
"Statele Unite au luat recent masuri care incurajeaza clar protectionismul", a spus secretarul de stat chinez al comertului, Wang Chao, cu ocazia unei conferinte. Acesta a adaugat ca "se poate spune ca SUA nu au luat serios in considerare solicitarile de negocieri din partea Chinei".

Viceministrul comertului, Gao Hucheng, a afirmat, pe de alta parte, ca anchetele antdumping si impotriva subventiilor, lansate de Washington in noiembrie anul trecut impotriva a cinci categorii de produse chinezesti, incalca regulile OMC. Printre sectoarele vizate se numara cele ale hartiei si otelului.

"Anchetele si masurile americane vor duce la o dubla taxare, care este incompatibila cu regulile OMC", a adaugat Gao, fara a explica mecanismul prin care acest lucru se va realiza. Oficialul chinez a adaugat ca masurile vor provoca pierderi de 860 milioane dolari pentru exporturi, vor afecta activitatea a peste 500 de companii si munca a 70.000 de angajati.

Acesta a subliniat extinderea puternica a schimburilor comerciale, insa a precizat ca "au aparut note discordante, in acest an, in relatiile economice si comerciale sino-americane". Potrivit statisticilor chinezesti, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat, anul trecut, la 262,7 miliarde dolari.

Schimburile sunt apreciate de SUA la 343 miliarde dolari, dintre care 55,19 miliarde in exporturi si 282,77 miliarde din importuri, ceea ce pentru SUA se traduce printr-un deficit comerical de 232,5 miliarde.

Gao Hucheng a mai spus ca statul chinez ar putea intrece in acest an Japonia, devenind a treia destinatie a exporturilor americane.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri