21 August 2007

Mol este gata sa intre in parteneriat cu grupuri energetice cu exceptia OMV

Grupul energetic unguresc Mol Nyrt este gata sa intre intr-un parteneriat cu rivali mai mari, a anuntat presedintele grupului, Zsolt Herndi, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times Deutschland, exceptia fiind grupul austriac OMV, relateaza Budapest Business Journal.

"Daca ar trebui sa caut un partener, as face apel la Shell, British Petroleum sau Gazprom, insa nu OMV", a declarat acesta intr-un interviu acordat cotidianului FT Deutschland.

"Insa momentan nu avem nevoie de un partener", a adaugat acesta. Mol este "curtat" de rivalul austriac OMV insa a respins aceasta propunere.

In interviul acordat, Hernadi a reiterat aceasta pozitie. "Din punctul nostru de vedere, am incheiat intregul spectacol legat de OMV. Avem alte lucruri de facut. Nu suntem actori", a precizat acesta.

OMV, care este detinut in parte de statul austriac, a declarat ca este interesat de o fuziune amicala, presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, eliminand posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta grupul austriac a anuntat ca detinerea sa din Mol se ridica la 18,9%, Ruttensdorfer subliniind ca isi rezerva dreptul sa continue sa cumpere actiuni Mol.

Insa Hernadi a declarat ca OMV ar putea oricand sa lanseze o oferta de preluare ostila. insa avand in vedere ca Mol restictioneaza limita maxima a detinerii la 10%, este oarecum protejata impotriva ofertelor de preluare, a afirmat Hernadi.

"Programul nostru de rascumparare a actiunilor reprezinta o alta modalitate de protectie", a adaugat responsabilul ungar.

Mol detine 8% din actiunile proprii in timp ce bancile unguresti OTP si MFB detin fiecare 10%, permitand companiei si bancilor sa contracareze o eventuala oferta.

Hernadi a tinut sa precizeze insa ca "nu a fost semnat niciun acord privind actiunea concertata a bancilor in caz de necesitate".

Rezistenta Mol la propunerea OMV este cauzata in mare parte de structura de actionariat a companiei austriece, a declarat Hernadi. "Guvernul ungar si consiliul de supraveghere nu doresc ca un alt guvern sa influenteze grupul Mol", a declarat oficialul ungar.

Mol s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa centrala, afima BBJ.

Hernadi a precizat ca se indoieste ca autoritatile de concurenta vor aproba o fuziune cu OMV daca Mol nu va vinde cel putin una dintre rafinariile sale, precum si sutele sale de benzinarii.

In afara Europei centrale, Hernadi a declarat ca Rusia reprezinta o tinta atractiva.

"Momentan discutam cu mai multe companii rusesti privind cooperarea cu rafinariile si diviziile lor de productie de gaze naturale", a declarat responsabilul ungar.

Un parteneriat cu Gazprom ar fi foarte atractiv pentru monopolul rusesc al gazelor naturale, este de parere Hernadi, pentru ca "rusii si-ar putea extinde reteaua de furnizare".

In afara de Rusia, Mol analizeaza posibilitatea unor achizitii in Croatia si Serbia, afirma BBJ.



Citeste si