Compania petroliera si de gaze austriaca OMV nu planuieste sa vanda detinerea la rivalul sau MOL din Ungaria si va incerca sa lanseze o oferta de preluare amiabila, dupa ce MOL a respins propunerea anterioara, a declarat presedintele executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, citat de Reuters.
OMV si-a dublat, in iunie, detinerea in cadrul MOL, cel mai mare exportator ungar si compania cu cele mai mari venituri din tara, pana la 18,6%, fara un anunt anterior si a propus o apropiere mai mare a celor doua companii, ceea ce a iscat tensiunile dintre cele doua companii. MOL a respins apropierea, pe care a calificat-o drept nesolicitata, spunand ca nu este o afacere convingatoare pentru actionari si a inceput un proces de rascumparare agresiva a propriilor actiuni, pentru a combate o potentiala oferta de preluare, potrivit NewsIn.

Analistii spun ca MOL controleaza, in prezent, 38% din actiunile proprii prin contracte options, bonuri de trezorerie si alte instrumente financiare. "Limita noastra de timp este acum ziua de maine sau cea de poimaine, am spus de la inceput ca planuim o consolidare in urmatorii doi sau trei ani", a spus directorul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Acesta a adaugat ca parteneriatul cu MOL este doar o optiune suplimentara raportat la strategia de baza a OMV. "Nu exista presiune, nu avem nicio intentie sa vindem aceste actiuni si nu exista nicio dezbatere in acest sens", a adaugat Ruttenstorfer. Acesta a repetat ca OMV va lansa o oferta pentru rivalul ungar doar cu recomandarea MOL si ca preluarea este doar una dintre posibilitatile de imbinare a afacerilor cu MOL.

"Am spus ca in prezent suntem deschisi oricarei optiuni", a spus acesta. MOL a respins din nou propunerile firmei austriece. "MOL a explicat grupului OMV ca o achizitie a MOL sau un parteneriat al celor doua companii ar fi daunator", a anuntat compania ungara, intr-o declaratie publicata in seara zilei de marti.

"MOL considera ca declaratiile reprezentantilor OMV, care solicita discutii amiabile, sunt, de fapt, duplicitare si nu reprezinta adevaratele intentii, care sunt de a achizitiona MOL", a mai precizat compania. Vorbind despre potentiale colaborari, directorul companiei austriece a spus ca situatia standard in industrie este ca partenerul mai mic sa aduca 30-40% din capitalizarea de piata, in acest caz intre 3 si 4 miliarde euro, insa nu a dat detalii referitoare la evaluarea facuta de catre OMV asupra acestui caz.

O companie mixta ar trebui sa aiba doua sedii si ar trebui, poate, sa isi imparta unele active, a mai precizat Ruttenstorfer. "Am putea fi nevoiti sa vindem unele statii petroliere", a adaugat acesta. "in ceea ce priveste rafinariile, ar trebui sa asteptam si sa vedem care sunt solicitarile de la Bruxelles. Am putea fi obligati sa punem la dispozitia altor companii o mica parte din capacitatea de refinare", a completat directorul OMV.




Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri