6 August 2007

Pietele asiatice vor fi agitate saptamana aceasta

Pietele bursiere asiatice vor avea o saptamana agitata, in contextul in care temerile persistente legate de piata creditelor au contrabalansat cumpararea de catre investitorii pe termen lung, care au vrut sa ridice actiunile a caror cotatie a scazut, estimeaza duminica analistii citati de Reuters.

Un alt motiv pentru prudenta investitorilor este si reuniunea de politica monetara a sistemului american de banci centrale, Federal Reserve, la data de 7 august. Orice posibile declaratii linistitoare ale bancherilor centrali americani cu privire la sanatatea economiei SUA ar putea contribui insa la calmarea nervozitatii.

Pietele au fost zguduite de temerile legate de faptul ca problemele de pe piata americana a creditelor ipotecare si inasprirea conditiilor de creditare ar putea afecta negativ cresterea timida din cea mai mare piata de export a Asiei, potrivit NewsIn.

"Nesiguranta legata de impactul acestor probleme asupra economiei americane ne va mai insoti o vreme, iar investitorii din pietele de credit vor avea nevoie de timp ca sa isi recastige increderea", a spus seful departamentului de startegie de investitii de la compania AMP Capital Investors, Shane Oliver, citat de Reuters.

"Ca urmare a acestor probleme, este posibil ca pe termen scurt sa asistam la caderi ale cotatiei actiunilor", a adaugat Oliver.

Seful departamentului de cercetare a pietelor asiatice de capital de la ABN Amro Private Banking, Robert Groebli, a spus ca investitorii nu au niciun motiv sa se teama.

"Asistam la o reevaluare a riscurilor, care ar cam fi trebuit sa se termine demult. Cresterea din Asia nu va disparea peste noapte, avem o cerere interna puternica, bilanturi contabile solide, iar cheltuielile guvernamentale pentru infrastructura cresc", a spus Groebli.

Indicele industrial Dow Jones a coborat la sfarsitul saptamanii trecute cu 2,09% pana la 13.181,91 puncte, dupa ce analistii de la Bear Stearns au spus ca pietele de credit sunt in cea mai dificila situatie din ultimii 20 de ani, in timp ce statisticile pentru piata muncii au generat si mai multe ingrijorari din cauza starii economiei.

La inceputul saptamanii viitoare, pietele asiatice vor reactiona la surprizele generate de raportul guvernamental american publicat la data de 3 august.



Citeste si