Joe Biden, actualul președinte al SUA, a anunţat că se retrage din cursa prezidențială de anul acesta, un anunț șoc venit cu doar patru luni înainte de alegeri. În ultimele săptămâni Joe Biden a avut de înfruntat o presiune tot mai mare din partea celor care au pus sub semnul întrebării starea sa fizică şi psihică.

"Cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv pe exercitarea funcţiilor de preşedinte până la finalul mandatului meu", a declarat democratul în vârstă de 81 de ani într-un comunicat, anunţând că se va adresa naţiunii în cursul serii.

Mesajul complet al lui Joe Biden:

Conaționalii mei americani,

În ultimii trei ani și jumătate, am făcut mari progrese ca națiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice pentru reconstrucția națiunii noastre, pentru reducerea costurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă și pentru extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri medicale unui milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor de foc din ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai importantă legislație privind clima din istoria omenirii. America nu a fost niciodată mai bine poziționată pentru a conduce decât astăzi.

Știu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizat fără voi, poporul american. Împreună, am învins o pandemie care are loc o dată la 100 de ani și cea mai gravă criză economică de la Marea Criză Economică. Ne-am protejat și conservat democrația. Și am revitalizat și consolidat alianțele noastre din întreaga lume.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu.

Mă voi adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteți-mi să-mi exprim cea mai profundă recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să-mi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face - atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii.

Joe Biden.

Sursa foto: Shutterstock / ArChe1993

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri