17 Iulie 2024

Prima țară europeană care aprobă carnea făcută în laborator



Regatul Unit al Marii Britanii este prima țară europeană care a aprobat carnea produsă în laborator. Aceasta va putea fi folosită pentru hrana destinată animalelor de companie.

Hrana pentru animale de companie, pe bază de carne produsă în laborator, care a primit aprobarea instituților britanice, este comercializată de către compania Meatly. Se preconizează că va exista cerere pentru mâncarea de animale realizată cu carne produsă în laborator, deoarece stăpânii acestora ar evita să le hrănească cu carne provenită de la animale sacrificate.

Studiile sugerează că industria hranei pentru animale de companie are un impact climatic similar cu al Filipinelor, a 13-a cea mai populată țară din lume. Un studiu realizat de către Universitatea din Winchester arată că 50% dintre proprietarii de animale de companie chestionați și-ar hrăni animalele cu carne făcută în laborator, în timp ce 32% ar consuma-o ei înșiși, scrie theguardian.com.

Produsul companiei Meatly conține carne de pui realizată în laborator. Este produsă prin prelevarea unei mostre mici dintr-un ou de găină, mostră cultivată cu vitamine și aminoacizi într-un laborator, ca mai apoi celulele să se dezvolte într-un container similar cu cele în care se fermentează berea. Rezultatul este o pastă asemănătoare cu pateul.

Produsul încă nu a fost lansat pe piață, ci doar a primit aprobarea din partea autorităților britanice, însă reprezentanții companiei precizează că vor începe comercializarea lui anul acesta. De asemenea, aceștia adaugă faptul că se vor concentra pe reducerea costurilor și scalarea producției la nivel industrial. Această reducere a costurilor poate fi realizată prin amestecarea cărnii produse în laborator cu legume, așa cum se face deja în cazul altor produse pe bază de carne destinate animalelor de companiei.



Citeste si