16 Iulie 2024

S-a răzgândit. Elon Musk donează o sumă uriașă pentru campania lui Trump după tentativa de asasinat



Multimiliardarul Elon Musk intenţionează să doneze 45 de milioane de dolari pe lună unui grup de susţinere a campaniei electorale a lui Donald Trump pentru preşedinţia Statelor Unite, relatează AFP, citată de Agerpres.

"America PAC" (Political Action Committee - comitet de acţiune politică) a fost creat conform Comisiei Electorale Federale (FEC) la sfârşitul lui mai, iar printre contributorii financiari se află şi alte personalităţi din domeniul tehnologiilor avansate.

Un PAC (structură fără legături cu echipele de campanie, scutită de impozite conform legislaţiei din SUA - n. red.) nu poate finanţa direct un candidat, dar poate acţiona în sprijinul acestuia prin campanii publicitare sau acţiuni pe teren.

America PAC urmăreşte, potrivit Wall Street Journal, să încurajeze simpatizanţii republicani să se înscrie pe listele electorale din statele care ar putea trece de partea lui Trump. În cazul celor deja înscrişi, grupul promovează votul prin corespondenţă şi utilizarea perioadelor de vot anticipat.

În documentele FEC mai figurează ca donatori pentru America PAC fraţii Cameron şi Tyler Wiklevoss, cunoscuţi pentru conflictele cu Mark Zuckerberg la crearea Facebook, iar mai recent pentru investiţiile în criptomonede; Douglas Leone, asociat al firmei de investiţii Sequoia Capital, una din cele mai cunoscute din Silicon Valley; Antonio Garcias, fost manager al companiei Tesla din 2007 până în 2021.

Elon Musk s-a ținut departe de donații, dar acum vrea să-i dea bani lui Trump

Elon Musk nu apare în lista contributorilor de la sfârşitul lui iunie, în cadrul raportului financiar publicat în care sunt consemnate donaţii de 8,75 milioane de dolari. Wall Street Journal susţine că Musk, în prezent cel mai bogat om din lume, intenţionează să înceapă să doneze de luna aceasta.

Musk, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 252 de miliarde de dolari, afirmase în martie că nu va susţine financiar niciun candidat. Sâmbătă, după atentatul împotriva lui Trump, el şi-a declarat public susţinerea pentru fostul preşedinte, care încearcă să obţină un nou mandat.

AFP menţionează că dacă se confirmă cifrele vehiculate de ziar ar fi vorba de una din cele mai mari donaţii din partea unei persoane fizice pentru o campanie electorală din SUA.

Recordul oficial pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta îi aparţine deocamdată lui Tim Mellon, moştenitorul băncii cu numele familiei sale, care a vărsat 50 de milioane de dolari unui alt super-PAC pentru Trump. Octogenarul Mellon a contribuit până acum cu peste 100 de milioane de dolari pentru candidaţi republicani, dar şi pentru independentul Robert F. Kennedy, înscris în competiţia electorală pentru Casa Albă.



Citeste si