10 Iulie 2024

China pornește o contra-investigație împotriva Uniunii Europene după anunțarea taxelor vamale mărite



Ministerul Comerţului din China a anunţat demararea unei investigaţii formale privind "barierele comerciale" impuse de Uniunea Europeană companiilor chineze, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Investigaţia, care se va întinde până în data de 10 ianuarie 2025 (cu posibilitatea de extindere până în aprilie anul viitor), se va centra pe practicile UE în investigaţiile sale privind companiile chineze, în baza "Regulamentului privind subvenţiile străine care distorsionează piaţa internă a Uniunii Europene" şi a normelor de implementare.

Comunicatul publicat miercuri de instituţia chineză subliniază că investigaţia va analiza în detaliu impactul măsurilor UE în sectoare specifice, precum cel feroviar, al energiei fotovoltaice, energiei eoliene şi echipamentelor de inspecţie de securitate.

Autorităţile chineze vor utiliza diferite metode pentru a colecta informaţii, inclusiv sondaje, audieri publice sau inspecţii la faţa locului.

Ministerul Comerţului a creat canale de comunicare pentru ca părţile interesate să prezinte comentarii şi să aibă acces la informaţii relevante privind investigaţia, stabilind un termen de 20 de zile pentru transmiterea comentariilor iniţiale.

Această decizie vine ca răspuns la recenta aplicare de taxe compensatorii de către UE pentru autovehiculele electrice din China, o măsură pe care gigantul asiatic o consideră nejustificată şi protecţionistă.

Purtătorul de cuvânt al Cancelariei chineze, Mao Ning, a transmis săptămâna trecută "puternica opoziţie" a Beijingului faţă de taxele provizorii ale Uniunii Europene pentru autovehiculele provenite din China, care au intrat în vigoare de la 5 iulie, şi a declarat, într-o conferinţă de presă, că "problemele comerciale ar trebui rezolvate prin intermediul dialogului şi al consultărilor".

Dat fiind faptul că mai sunt patru luni până când taxele vor intra în vigoare definitiv, Beijingul speră ca blocul comunitar să facă un pas înapoi, motiv pentru care a crescut presiunea comercială, mai scrie EFE.

În ultimele săptămâni, autorităţile chineze au contracarat cu o investigaţie privind "porcul european" - care afectează în special Spania, principalul furnizor- şi avansând taxe pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică mare, sau investigaţii antidumping pentru produsele lactate provenite din blocul comunitar.



Citeste si