Prim-ministrul ungar Viktor Orban efectuează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în pofida tensiunilor legate de apropierea lui de Moscova şi opoziţia sa pentru ajutorul livrat Kievului, informează AFP şi Reuters.

Liderul naţionalist ungar "a sosit la Kiev pentru discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski", a declarat ataşatul său de presă Bertalan Havasi, citat de agenţia de presă naţională MTI.

Este vorba înainte de toate de a evoca "posibilitatea de a se ajunge la pace", a adăugat el.

Orban s-a opus de mai multe ori ajutorului acordat Ucrainei

Viktor Orban, a cărui ţară tocmai a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni, se delimitează net de alţi lideri occidentali în problema Ucrainei.

El blochează de exemplu în mod regulat ajutorul militar pentru Ucraina, extrem de preţios pentru Kiev, şi nu încetează să îndemne la un armistiţiu.

La începutul anului, el a impus veto împotriva unei anvelope de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. În final, aceasta a fost validată, însă cu o întârziere denunţată de responsabilii ucraineni.

Liderul eurosceptic, la putere fără întrerupere în Ungaria din 2010 încoace, s-a opus de asemenea în mod ferm oricărei discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, estimând că această ţară nu este pregătită pentru aceasta. În final, el a acceptat să părăsească masa de negocieri a summitului liderilor UE în decembrie anul trecut, pentru ca omologii săi să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul.

Luni, preşedintele Zelenski a adresat "felicitări" Ungariei pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Zelenski şi-a exprimat speranţa că Ungaria va promova "valorile, obiectivele şi interesele europene comune".

Viktor Orban, apropiat de Rusia și de Putin

Viktor Orban a rămas apropiat de Rusia şi de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Occidentul au tăiat punţile de legătură după declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

Mergând împotriva curentului, el întăreşte legăturile politice şi economice ale ţării sale cu Kremlinul. Rusia rămâne o sursă-cheie pentru nevoile energetice ale Ungariei.

Preşedintele ungar dezaprobă de asemenea sancţiunile europene votate împotriva Rusiei şi încearcă să le relaxeze, însă fără a le bloca pe deplin.

El a calificat de mai multe ori invazia rusă împotriva Ucrainei drept "operaţiune militară", reluând un eufemism impus de Kremlin pentru a evita să vorbească despre război.

Viktor Orban a avut o întrevedere cu Vladimir Putin la Beijing, în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

Dimpotrivă, relaţiile sale cu Volodimir Zelenski sunt foarte reci. Viktor Orban l-a clasat chiar pe liderul ucrainean printre "opozanţii" săi, în timpul unui discurs imediat după realegerea sa în 2022.

La rândul său, Volorimir Zelenski a denunţat în primele zile ale războiului lipsa de sprijin din partea lui Viktor Orban.

Cu toate acestea, ei au avut câteva întrevederi, inclusiv la sfârşitul lui iunie, în cadrul unui summit al Consiliului Europei la Bruxelles.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri