Pompierii s-au luptat cu o serie de incendii de pădure în apropiere de Atena, autorităţile temându-se de ce este mai rău pentru această vară în Grecia, transmite AFP, conform Agerpres. Ministerul Afacerilor Externe român a informat de altfel cu privire la riscul crescut de incendii în această țară.

Destinaţie turistică majoră, Grecia este afectată de incendii în fiecare an, însă situaţia se anunţă şi mai tensionată în acest an, după cea mai blândă iarnă şi cea mai timpurie caniculă, cu temperaturi care au atins 44 grade Celsius.

Două mari incendii de pădure făceau ravagii duminică seara în Attica, regiunea în care se află capitala Greciei, iar locuitorii din cel puţin opt zone din apropierea oraşului au fost îndemnaţi să îşi evacueze locuinţele.

Postul de televiziune Ert a raportat că un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să fugă din calea flăcărilor în Stamata, la nord de Atena, unde s-au înregistrat vânturi de peste 70 km/h.

Duminică a fost "cea mai dificilă zi cu care s-au confruntat pompierii în lupta împotriva incendiilor în acest an", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, Vasilis Vathrakogiannis.

În Keratea, la sud de capitală, incendiul, care a izbucnit în jurul orei 13:00, a afectat maşini, dar şi locuinţe, dintre care, potrivit Ertnews, cel puţin patru au fost complet distruse.

"Situaţia este foarte dificilă, deoarece vânturile puternice continuă să sufle", cu viteze de peste 60 km/h, şi "sunt multe case", a declarat primarul din Lavreotiki, Dimitris Loukas, pentru agenţia de presă ANA.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că baza aeriană din apropiere nu este ameninţată pentru moment.

Cu o zi înainte, un incendiu izbucnise în aceeaşi zonă, înainte de a fi adus sub control.

Fum negru

Zona industrială Ritsona de pe insula Evia, care se întinde pe aproape 160 km în Marea Egee, a fost de asemenea cuprinsă de flăcări duminică.

Un fum negru se ridica deasupra unei fabrici de reciclare unde erau îngrămădite anvelope, saltele şi alte materiale. Pompierii încercau să împiedice propagarea incendiului la alte fabrici.

De asemenea, un incendiu major de pădure care a izbucnit sâmbătă după-amiază pe insula Serifos a fost adus sub control de pompieri duminică dimineaţa.

"Tot sud-vestul insulei Serifos a ars. Flăcările s-au oprit când au ajuns la mare", a declarat pentru postul MEGA TV primarul din Serifos, Konstantinos Revintis.

"Vremuri dificile"

Harta previziunilor publicată de Ministerul Protecţiei Civile pentru duminică avertiza asupra unui risc foarte ridicat de incendii pentru Attica, peninsula Peloponez, insula Creta, nordul şi sudul Mării Egee şi centrul Greciei.

Sâmbătă, un incendiu de pădure pe Muntele Parnitha, nu departe de Atena, a fost în cele din urmă stins după câteva ore, cu ajutorul întăririlor din alte regiuni şi al pompierilor voluntari.

În total, peste 40 de incendii au izbucnit în Grecia în acea zi, în condiţiile în care vânturile depăşeau adesea 100 km/h, potrivit serviciului de pompieri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în mesajul său săptămânal pe Facebook duminică, şi-a îndemnat compatrioţii să se pregătească pentru o situaţie care ar putea deveni şi mai gravă.

"Ne aşteaptă vremuri grele. Efortul nostru este continuu, cu ajutorul unor noi instrumente care ajută la construirea unei noi culturi a prevenirii şi a responsabilităţii", a scris el.

Sursa foto: Shutterstock / Lydia Vero

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri