mbasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, afirmând că prin această hotărâre România demonstrează că este un aliat foarte important şi puternic. În asentimentul lui Portman a fost și Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, care a descris decizia ca fiind „foarte necesară”. În plus, americanii au anunțat că sistează comenzile de Patriot până ce vor putea satisface nevoile Ucrainei, relatează Agerpres.

"Cred că este foarte importantă (n.r. decizia CSAT) şi sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut România. Acest lucru demonstrează că România este un aliat foarte important şi puternic pentru NATO, pentru Regatul Unit", a declarat ambasadorul Giles Portman, cu ocazia evenimentului Ziua Regelui, organizat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

"Am primit cu satisfacţie decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-şi putea apăra mai bine spaţiul aerian şi poporul în faţa agresiunii ruse", a indicat și Stoltenberg într-un scurt comunicat.

El a insistat din nou cu această ocazie ca aliaţii Ucrainei să furnizeze acesteia cât mai rapid posibil mijloacele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile cu rachete şi drone ruseşti.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat săptămâna trecută că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimând că alţi aliaţi ai Ucrainei "probabil pot face mai mult" pentru a furniza Ucrainei baterii Patriot sau rachete pentru acestea, în timp ce Polonia a reafirmat că la rândul ei nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puţin şapte noi baterii Patriot, dar ţările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

România a anunţat mai devreme că va dona Ucrainei un sistem Patriot. Ucraina are mare nevoie de aceste sisteme în războiul cu Rusia pentru a-şi apăra atât trupele de pe linia frontului, cât şi infrastructurile civile, inclusiv infrastructura de producţie şi distribuţie a energiei electrice, care a fost în noaptea de miercuri spre joi ţinta unui nou bombardament masiv.

Statele Unite concentrează producția de sisteme Patriot pentru Ucraina

Administraţia americană "a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba priorităţile planului pe termen scurt pentru livrările către alte ţări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina", a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

În consecinţă, livrările de rachete Patriot şi NASAMS către alte ţări în afară de Ucraina vor fi "întârziate", iar Ucraina va primi "în săptămânile următoare, cu siguranţă înainte de sfârşitul verii", aceste sisteme care ar fi trebuit să fie destinate altor ţări, a precizat oficialul american.

Obiectivul este de a reconstitui stocurile de rachete antiaeriene ale armatei ucrainene, iar măsura de redirecţionare a livrărilor cu prioritate către Ucraina va fi în vigoare 16 luni, adăugat John Kirby, care a dat de înţeles că această decizie luată de Washington priveşte şi alte tipuri de echipamente militare, dar cu precădere rachetele antiaeriene. Sute de rachete care ar fi trebuit să fie livrate altor ţări vor ajunge astfel în Ucraina.

Totuşi, a completat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, "această schimbare a priorităţilor nu va afecta Taiwanul".

"Mulţi dintre aliaţii şi partenerii noştri au făcut de asemenea paşi istorici, dar în mod evident este nevoie de mai mult şi este nevoie acum", a adăugat Kirby, referindu-se la solicitările insistente ale Kievului de a primi mai multe baterii Patriot de care armata ucraineană are nevoie în războiul cu Rusia pentru a-şi apăra atât trupele de pe linia frontului, cât şi infrastructurile în faţa atacurilor inamicului, îndeosebi sistemul energetic.

"În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete împotriva oraşelor şi infrastructurii civile. Încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei. Aceasta nu este o tactică nouă pentru ei, dar cu siguranţă o aplică cu mult mai multă forţă", prin urmare Ucraina "are nevoie disperată de capacităţi suplimentare de apărare aeriană", lucru pe care Statele Unite îl iau "foarte în serios (...), mai ales atunci când un partener ca Ucraina se află la o asemenea răscruce", a argumentat oficialul Casei Albe.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puţin şapte noi baterii Patriot, dar ţările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

"Sunt profund recunoscător preşedintelui (american Joe) Biden pentru că dă prioritate Ucrainei în livrarea apărării antiaeriene de care avem atât de multă nevoie pentru a răspunde atacurilor ruseşti", a reacţionat Zelenski într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, după anunţul Casei Albe.

Preşedintele ucrainean a precizat că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone ruseşti, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri