Ungaria este pregătită să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anunţat premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe reţeaua de socializare X, transmit agenţiile AFP, Reuters şi EFE, conform Agerpres.

Mark Rutte "a confirmat" că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, prin urmare, "având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină", a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez şi a inclus în mesajul său o fotografie împreună cu acesta.

Viktor Orban a amintit totodată că în discuţia avută săptămâna trecută la Budapesta cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a convenit cu acesta că fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operaţiunile şi acţiunile NATO în Ucraina, acord pe care, precizează premierul ungar, Mark Rutte a promis că-l va respecta dacă devine secretar general al Alianţei.

Premierul olandez a semnalat într-o scrisoare trimisă marţi guvernului ungar, făcută publică de Orban tot pe platforma X, că în calitate de secretar general al NATO va trata "toate ţările cu acelaşi nivel de înţelegere şi respect", o referire la criticile sale anterioare faţă de situaţia statului de drept în Ungaria.

Orban a refuzat până în prezent să-l susţină pe Rutte, motivându-şi refuzul printr-o declaraţie a acestuia din urmă cu trei ani, când premierul olandez a spus că Ungaria trebuie să fie "pusă în genunchi" şi că această ţară ''nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană'', după ce Ungaria a adoptat o lege de protecţie a minorilor care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate.

Rutte, conștient că anumite comentarii cu privire la încălcarea statului de drept în Unngaria au provocat „nemulțumire”

În scrisoarea transmisă acum Budapestei, Mark Rutte menţionează că a "luat act de faptul" că acele remarci ale sale despre încălcarea statului de drept în Ungaria "au provocat o anumită nemulţumire".

Mai devreme marţi, noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunţat că Slovacia va susţine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia în schimb sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Subliniind că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat "geografic" de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, preşedintele slovac a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Sursa foto: Shutterstock / Jeroen Meuwsen Fotografie

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri