Alegerile din SUA se apropie, iar pe acest fundal un document de amploare lansat în spațiul public încă din anul 2022, în fapt o culegere de propuneri ale conservatorilor reunite sub titlul "Proiect 2025 - mandat pentru conducere (leadership, n.r.); promisiunea conservatoare", începe deja să creeze valuri în spațiul public.

Documentul este asumat de The Heritage Foundation, practic un think tank ce înglobează mai multe organizații conservatoare și libertariene, și este transpus într-o carte de 920 de pagini subintitulată, sugestiv, "proiectul de tranziție prezidențială".

În aceasta sunt luate pe rând absolut toate domeniile de activitate ale societății, de la economie, agricultură, apărare, servicii de informații și educație, până la mediu, transport, afaceri interne, muncă și energie, pentru a da numai câteva exemple, fiind propuse diverse măsuri de îmbunătățire sau chiar schimbare radicală a acestora.

Pe alocuri, documentul-cadru este foarte dur, de altfel, în acesta explicându-se negru pe alb că în spatele efortului celor care au elaborat acest proiect stă dorința de eradicare a marxismului cultural din societatea americană, reîntorcând întreaga societate la valorile familiei, ba chiar propunând redarea guvernării către popor (return self-governance to the American people, n.r.) și, nu în ultimul rând, eradicarea efectivă a noțiunilor de identitate de gen, diversitate, incluziune, ba chiar și avort, practic toate, sau majoritatea ideilor asociate mișcării woke.

Prin aceste afirmații, de altfel, Proiect 2025 poate fi considerat nu doar un proiect de amploare al unei viitoare guvernări conservatoare (republicane, cu alte cuvinte), ci și un manifest în sine, care, mai mult, se pregătește pentru un moment distinct: preluarea puterii pe data de 20 ianuarie 2025, la ora 12.00, ora prânzului, lucru care este stipulat cuvânt cu cuvânt în acest volum.

Proiect 2025 nu se limitează însă la cele descrise mai sus, ci revine la noțiuni întâlnite inclusiv în România într-o anumită perioadă, mai precis la sintagma așa-numitului "stat paralel", pe care efortul uriaș din spatele Proiect 2025 îl nominalizează ca fiind așa-numitul stat administrativ, în fapt o formulă nouă a mai cunoscutului "deep state", sintagmă popularizată intens la un moment de fostul președinte Donald Trump.

Referitor la acest subiect de altfel, promisiunea conservatoare din Proiect 2025 nu se joacă cu ideile expuse, propunând nici mai mult, nici mai puțin decât demantelarea acestui stat administrativ (dismantle, n.r.), întorcând, deci, guvernarea în mâinile poporului american.

Proiectul 2025 nu se oprește însă la aceste lucruri, ci ia în colimator inclusiv imigrația ilegală, despre care spune că trebuie oprită, făcând în acest sens referire explicită la deportări, ba chiar și "abuzurile" corporațiilor tech, pe care le denunță, spunând, de asemenea, că trebuie oprite.

Documentul-cadru nu ratează de asemenea nici subiectul agențiilor de informații, avansând explicit, de exemplu, ideea că CIA este o organizație mult prea birocratizată și încercând în același timp să prevină abuzul de informații în interes partizan, cu alte cuvinte pentru un partid sau altul și nominalizând în același timp Rusia, China, Iran și Coreea de Nord drept adversari ai Americii.

Proiect 2025 este, prin urmare, un document deosebit de complex, care, în cazul unei victorii republicane în alegerile din toamnă se poate presupune, într-adevăr, că va schimba America din temelii.

Nu în ultimul rând, trebuie spus și faptul că acest proiect nu este de sine stătător, cu alte cuvinte nu apare pentru prima oară în contextul alegerilor de anul acesta.

Dimpotrivă, "mandatul pentru conducere" (mandate for leadership, n.r.), supraintitulat acum Proiect 2025, apare în paralel cu fiecare rundă de alegeri americane încă din anul 1981, deci practic imediat după alegerea lui Ronald Reagan, servind drept un fel de "ghidaj" al viziunii conservatoare asupra conducerii țării încă din acele momente.

Sursa foto: Shutterstock / rarrarorro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri